Nieuws

Kan ik bij de politie werken met type 1 diabetes?

Leven met T1D

Het kortste antwoord: ja, met type 1 diabetes mag je bij de politie werken. Maar er zitten wel voorwaarden aan en je kan niet alle functies uitvoeren. Het is de medische keuring die ervoor zorgt dat je niet op alle plekken inzetbaar bent als politieagent met T1D.

Voor een functie in uniform moet je verhoogde waakzaamheid en oordeelsvermogen hebben. Met type 1 is dit, logischerwijs, een discussiepunt. Een keuringsarts moet, op basis van jouw diabetesregulatie, beoordelen of je wel of niet aan de slag kan bij de politie.

Mogelijkheden
Werken als politieagent is dus niet uitgesloten met type 1 diabetes, maar de kans dat je door de medische keuring komt is niet heel groot. De politie geef wel aan dat het mogelijk is om op één van de burgerfuncties bij de politie te werken: bijvoorbeeld als rechercheassistent of receptionist.

Maar er werken wel mensen bij de politie met type 1 diabetes. Eén van hen vertelt:

"Ik red mij prima binnen de politie, maar zou het niet iedereen aanraden. Het is best zwaar met diabetes type 1. Dat zit voornamelijk in de onregelmatigheid en onvoorspelbaarheid van het werk. Het is lastig als je op een verkeerd moment een hypo krijgt en dit moet je dan ook echt voorkomen. Dat heeft best wat voeten in aarde af en toe.

Binnen de politie weten de belangrijkste mensen om mij heen dat ik diabetes heb, zoals mijn chef en trajectbegeleiders. Ik heb het niet iedereen verteld. Ik voel me daar goed bij en ben in staat mijn werk uit te voeren."