Nieuws

Bacterie uit kaas remt Type 1 Diabetes

Onderzoek

Het bedrijf Actobio Therapeutics heeft toestemming gekregen van de FDA (Amerikaanse Food and Drug Administration) om te starten met een onderzoek waarbij bacterieën worden gebruikt om de auto-immuunreactie bij type 1 diabetes te stoppen. De bacterie, Lactococcus lactis genaamd, wordt normaal gebruikt bij de productie van kaas.

ActoBio Therapeutics heeft de bacterie echter zo aangepast dat hij twee belangrijke stoffen meeneemt: interleukine-10 en proinsuline. Deze zorgen dat er meer regulatoire T-cellen worden aangemaakt. Die T-cellen zijn nodig om te voorkomen dat het immuunsysteem de bètacellen verder aanvalt. Vermoed wordt dat type 1 diabetes genezen kan worden, als mensen in een vroeg stadium behandeld worden met de bacterie.

Minder bijwerkingen
De bacterie is op zichzelf niet essentieel, maar een goede manier om de nodige stoffen lokaal af te geven in het lichaam. Hierdoor wordt de rest van het lichaam gespaard en ontstaan minder bijwerkingen bij deze mogelijke behandeling. Ook is deze methode waarschijnlijk kosteneffectief.

De methode is reeds getest op muizen. Bij 60% van deze muizen verdween de type 1 diabetes. In combinatie met een antilichaam tegen de T-celreceptor, was dit percentage zelfs 89%. De T-celreceptor zorgt normaal gesproken voor destructie van bètacellen.


Tags: genezen