Nieuws

Belang van neurotransmitter GABA voor bètacellen onderzocht

Onderzoek

Twee recentelijk gepubliceerde onderzoeken hebben het belang van een neurotransmitter genaamd GABA bij diabetes onderzocht.

GABA is een van de belangrijkste inhiberende neurotransmitters in onder andere de hersenen. GABA wordt gemaakt uit glutamaat door een enzym genaamd GAD in zenuwcellen, maar ook in de insuline-producerende bètacellen. GAD komt voor in twee verschillende vormen, namelijk GAD65 en GAD67.

Mensen met Type 1 Diabetes hebben vaak antistoffen tegen GAD65, wat suggereert dat GABA een belangrijke rol speelt bij de insulineproductie. Er werd in het onderzoek gevonden dat GABA zorgt voor het gevoeliger worden van de ionkanalen die zorgen voor insulineafgifte, waaruit werd geconcludeerd dat GABA helpt bij het reguleren van deze afgifte. Ook heeft GABA een ontstekingsremmende werking in bètacellen. Het remt namelijk cytotoxische T-cellen, waarmee het de insulineproducerende bètacellen beschermt. Echter, wanneer een deel van deze cellen afsterft, verdwijnt GABA, waardoor het beschermende schild wegvalt. Hierdoor kunnen nog meer bètacellen kapot gemaakt worden.

Met deze bevindingen gaat gekeken worden hoe GABA precies werkt in de bètacellen en of het effect hiervan nagemaakt kan worden, zodat de bètacellen beschermd kunnen worden tegen het immuunsysteem.


Wil jij altijd op de hoogte gehouden worden van alle onderzoeken en ontwikkelingen rond Type 1 Diabetes? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.