Archief

JDRF ondersteunt nieuw Europees research project voor hypoglykemie bij Type 1 Diabetes

B d Galan

Utrecht, 2 mei 2018 – 23 leidende internationale spelers op het gebied van academische research, industrie en maatschappelijke partijen starten een samenwerking om de last en gevolgen van hypoglykemieën bij diabetes te verminderen. De coördinatie van het project ligt in het Radboudumc bij dr. Bastiaan de Galan. JDRF is één van de maatschappelijke partners die dit research project ondersteunt. De totale financiering van dit project komt op 26,7 miljoen euro.

In Nederland hebben circa 100.000 mensen Type 1 Diabetes, onder wie zo’n 10.000 kinderen en jongvolwassenen. Type 1 is een auto-immuunziekte met levenslang ingrijpende gevolgen. Bij Type 1 maakt het lichaam geen insuline aan, waardoor de bloedglucosespiegel niet meer wordt geregeld. Hierdoor kan de persoon gevaarlijk veel afvallen en een chronisch gebrek aan energie ondervinden. Bovendien kunnen op termijn ernstige complicaties optreden, zoals hart-, oog- en nieraandoeningen, zenuwbeschadigingen en beroertes. Onbehandeld kan te weinig insuline resulteren in de dood. Mensen met Type 1 moeten constant nauwlettend hun bloedglucosespiegel in de gaten houden en dagelijks meerdere malen insuline-injecties toedienen, of moeten 24/7 een insulinepomp aan het lichaam dragen.

Hypoglykemieën (hypo’s) zijn een van de dagelijkse complicaties van Type 1: het zijn te lage bloedsuikerwaarden die het functioneren beperken, gerelateerd zijn aan cognitieve achteruitgang en aandoeningen aan het hart en bloedvaten en zelfs kunnen resulteren in overlijden. Veel kennis over hypoglykemie ontbreekt nog.

Het nieuwe project Hypo-RESOLVE (Hypoglycaemia – REdefining SOLutions for better liVEs) heeft tot doel om meer informatie te krijgen over hypo’s. Dat gaat gebeuren door onderzoek in een klinische database naar de onderliggende mechanismen van hypo’s, statistische analyses om hypo’s te kunnen voorspellen en door consequenties in kaart te brengen. Ook worden de kosten berekend van hypo’s in Europese landen.

Dr. Bastiaan de Galan, coördinator van het Hypo-RESOLVE project van het Radboudumc legt uit: “Zolang dat er insuline is voor de behandeling van diabetes, zo lang zijn er hypo’s. Toch zijn er nog steeds veel onduidelijkheden over. Hypo-RESOLVE heeft als doel om de impact van hypo’s preciezer dan ooit in kaart te brengen. Het gaat dan niet alleen om de lichamelijke gevolgen, maar ook om de psychische effecten voor mensen met diabetes en hun naasten en de gezondheidseconomische impact. Deze kennis over hypo’s zal leiden tot een breed gedragen classificatie van hypo’s die gebaseerd is op wetenschappelijke bewijsvoering, en betere behandelmethoden van hypo's voor mensen met diabetes.”

Claudia Vonk, directeur van JDRF Nederland, is erg enthousiast over het project: “JDRF financiert enorm veel onderzoek over de hele wereld naar betere behandelingen, het voorkomen en genezen van Type 1 Diabetes. Veelal zijn het oplossingen voor de nabije of verdere toekomst. Hypo’s zijn er nu en hebben een grote impact op het dagelijks leven van mensen met Type 1, die voor hun behandeling afhankelijk zijn van insuline: de veroorzaker van hypo’s. Met dit onderzoek kunnen we mensen met Type 1 en hun omgeving resultaten bieden waar ze nú iets aan hebben, terwijl we verder werken aan oplossingen op de langere termijn. Het zou fantastisch zijn als we door dit onderzoek bijvoorbeeld kunnen zorgen dat CGM-systemen voor iedereen vergoed gaan worden, omdat duidelijk wordt hoe essentieel deze zijn in het voorkomen van hypo's.”

Mensen met Type 1 Diabetes zullen een grote rol gaan spelen bij dit onderzoek: er wordt een patiënt advies commissie ingericht zodat de mening van mensen met Type 1 wordt gehoord. Merijn de Groot, student in Groningen en jeugdambassadeur van JDRF Nederland, neemt zitting in deze adviescommissie voor dit onderzoeksproject.

Het Hypo-RESOLVE project gaat 4 jaar duren en heeft financiering ontvangen van 26,7 miljoen euro van JDRF, het Innovative Medicines Initiative (IM), de Europese Commissie, de Europese federatie van Farmaceutische industrie en de Leona M. and Harry B. Helsmley Charitable Trust.