Nieuws

Freestyle Libre vergoed voor kinderen: 'Maar we zijn er nog niet'

Leven met T1D

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) maakte op 30 april bekend dat flash glucosemonitoring (FGM) voor een beperkte groep mensen met type 1 diabetes vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Onder andere kinderen komen nu in aanmerking voor deze vorm van glucosemonitoring. JDRF Nederland is duidelijk: we zijn er nog niet.


JDRF zet zich onder andere in voor een betere behandeling van type 1 diabetes. Wij zijn dan ook groot voorstander van het vergoeden van zowel FGM als continue glucosemonitoring (CGM). Mensen met type 1 diabetes hebben veel baat bij het gebruik van een sensor.

Met het nieuwe besluit van het ZIN zal de FGM vergoed worden vanuit de basisverzekering voor:

  • Kinderen (tussen de 4 en 18 jaar) met type 1 diabetes.
  • Volwassenen met type 1 diabetes waarbij de bloedglucosewaarden slecht instelbaar zijn (64 mmol/mol of hoger).
  • Zwangere vrouwen met type 1 of type 2 diabetes.
  • Vrouwen met type 1 of type 2 diabetes die zwanger willen worden.

Dit brengt het totale aantal potentiële gebruikers van FGM op ongeveer veertigduizend personen. In Nederland zijn meer dan honderdduizend mensen met type 1 diabetes. Minder dan de helft kan in de loop van 2018 gebruik maken van FGM met een vergoeding uit de basisverzekering.

Bijzonder besluit
Claudia Vonk, directeur van JDRF Nederland: “We zijn blij voor de groep die nu gebruik kan gaan maken van FGM. Vooral voor kinderen (en hun ouders) met type 1 is dit ontzettend belangrijk."

Dat zwangere vrouwen nu een FGM mogen gaan gebruiken is volgens Vonk bijzonder. "Zij hebben veel meer aan een CGM-systeem, waarbij alarmen worden afgegeven als de bloedglucosespiegel te hoog of te laag is. Omdat te hoge of te lage waarden gevaarlijk kunnen zijn voor een ongeboren kindje is een CGM-systeem essentieel. FGM is hierbij niet voldoende. Zorgverleners moeten hierin wel de juiste keuzes blijven maken.”

Ondanks de bredere vergoeding vindt JDRF Nederland het jammer dat voorbij wordt gegaan aan de tienduizenden mensen met type 1 diabetes die net zo goed baat hebben bij flash glucosemonitoring. Vonk: “Het is voor iedereen een uitkomst: wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die gebruik maken van FGM meer tijd binnen de gewenste bloedsuikerwaarden zitten en minder hypo’s hebben".

Het ZIN lijkt deze positieve impact op het dagelijks leven met type 1 diabetes te negeren. "We hopen dan ook ten zeerste dat dit slechts een eerste stap is en dat vergoeding snel volgt voor iedereen met type 1", aldus Claudia Vonk.

Over JDRF
JDRF is wereldwijd de leidende organisatie als het gaat om wetenschappelijk onderzoek naar het genezen, voorkomen en behandelen van type 1 diabetes (T1D). Sinds de oprichting in 1970 heeft JDRF ruim twee miljard dollar aan T1D-onderzoek gefinancierd in 27 landen, waarvan meer dan twintig miljoen euro in Nederland.

Hiermee heeft JDRF bijgedragen aan nagenoeg alle wetenschappelijke vooruitgang op het gebied van deze ziekte. Vanaf eind 2010 heeft Nederland een eigen JDRF-vestiging. Met de resultaten van vandaag draagt JDRF bij aan de hoop voor morgen ‒ een wereld zonder T1D. Voor meer informatie: www.jdrf.nl.