Nieuws

CGM systeem uitgelicht: Guardian Connect

Leven met T1D


Op dit moment van schrijven, in mei 2018, zijn in Nederland vier losstaande continue glucosemonitoring-systemen op de markt: Dexcom, Freestyle Navigator, Eversense en de Guardian Connect. De Guardian Connect is de nieuwste toevoeging in deze rij: een continue glucosesensor (CGM) die je kunt aflezen op je telefoon en die voorspellende alarmen geeft als je richting een hypo of hyper gaat.

Wat is een CGM-systeem?
Een CGM-systeem is een manier om de glucosespiegel te meten. Via een dun draadje onderhuids wordt in het interstitieel weefsel, de ruimte tussen cellen, de glucosewaarde continu gemeten. Via een zender wordt deze verzonden naar een ontvanger, insulinepomp of smartphone. De Freestyle Libre is geen CGM-systeem, maar een zogeheten FGM: flash glucosesensor. Dit is zo omdat dit systeem niet automatisch de glucosespiegel meet, maar je alsnog een handeling moet verrichten om je glucosespiegel te meten (het scannen van de sensor). CGM’s geven alarmen bij te hoge of te lage waardes en in sommige gevallen kan er al voorspeld worden wanneer een te hoge of te lage waarde dreigt.

Wat maakt de Guardian Connect bijzonder?
De Guardian Connect is een sensor die je afleest op je telefoon en die voorspellende alarmen kan afgeven bij te hoge of te lage waardes. Hierdoor kun je dus ingrijpen voordat een hyper of hypo optreedt door bijvoorbeeld je basaal omlaag te zetten, alvast iets te eten of juist iets meer insuline toe te dienen. Zo voorkom je erge schommelingen in je bloedsuikerwaardes.

Daarnaast kun je de Guardian Connect aflezen op je telefoon. Iedere vijf minuten wordt een waarde naar je telefoon verzonden waarmee je dus continu op een discrete manier je bloedsuikerwaarde in de gaten kunt houden. Ook kun je je data delen met familie en vrienden. Het aflezen op je telefoon en het delen van data is niet uniek voor de Guardian Connect: dit kan ook met de Dexcom G5 sensor.

Wie kan gebruikmaken van de Guardian Connect?
De vergoeding van CGM systemen is niet opgenomen in de basisverzekering. CGM-systemen worden betaald vanuit het ziekenhuisbudget. Daarvoor moet je voldoen aan minimaal één van onderstaande criteria:

  1. Je hebt type 1 diabetes en bent jonger dan 18 jaar.
  2. Je hebt type 1 diabetes en hebt langere tijd gemiddeld hoge bloedglucosewaarden (een Hba1c hoger dan 64 mmol/l gedurende minimaal één jaar).
  3. Je hebt type 1 diabetes en bent zwanger
  4. Je hebt type 1 diabetes en wil zwanger worden
  5. Je hebt type 1 diabetes en last van hypo-unawareness: je voelt hypo's niet of nauwelijks)

Als je aan een van deze voorwaarden voldoet, wil dat nog niet zeggen dat je gegarandeerd een CGM-systeem krijgt. Dit is afhankelijk van het budget dat jouw ziekenhuis beschikbaar heeft voor het gebruik van de continue glucosesensor. Als je in aanmerking komt voor een CGM dan kun je, afhankelijk van je ziekenhuis, kiezen voor alle beschikbare sensoren op de Nederlandse markt. De Guardian Connect is er daar één van.

Kan ik zelf een Guardian Connect aanschaffen?
De Guardian Connect is op dit moment alleen beschikbaar via het ziekenhuis. Bekijk de criteria en maak een afspraak met jouw zorgverlener. Als je de Guardian Connect zelf aan wil schaffen, dan kun je contact opnemen met producent Medtronic Diabetes.