Nieuws

Dr. Henk-Jan Aanstoot: ‘jeugddiabetes tientallen jaren benaderd’

Onderzoek

Dr. Henk-Jan Aanstoot ontving op 11 september een onderzoekssubsidie van één miljoen dollar van JDRF. De kinderarts en onderzoeker bij Diabeter richt zich met dit geld op het in beeld brengen van de heterogeniteit van type 1 diabetes. Hierover schreef de Telegraaf.

Type 1 diabetes is een chronische auto-immuunziekte met levenslang ingrijpende gevolgen. Bij type 1 worden bètacellen in de alvleesklier door een autoimmuunaanval vernietigd. Het lichaam maakt hierdoor geen insuline meer aan.

Denkfouten
Al jaren wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar type 1 diabetes. Dr. Henk-Jan Aanstoot hoopt dit onderzoek nu een andere dimensie te geven: "Tientallen jaren achtereen zijn in wereldwijde studies denkfouten gemaakt, verkeerde conclusies getrokken en doodlopende wegen gevolgd. Medicijnen werken niet of onvoldoende dus worden afgeschreven."

Daarbij wordt heterogeniteit niet meegenomen en dat is precies wat dr. Aanstoot nu, met financiering van JDRF en in samenwerking met prof. dr. Bruce Wolffenbuttel van het UMCG onderzoekt. Aanstoot: "We weten dat niet iedereen met type 1 diabetes hetzelfde is. De ziekte ontwikkelt zich anders. Schommelingen en complicaties treden bij iedere patiënt in andere mate op. We weten dat er subgroepen zijn, maar we kunnen deze nog niet goed onderscheiden."

Biomarkers
Dr. Aanstoot en prof. dr. Wolffenbuttel proberen met hun onderzoek deze subgroepen te definiëren aan de hand van biomarkers. Dit doen zij door middel van een grootschalig patiëntenonderzoek onder alle patiënten van Diabeter.

“Op het moment dat we kunnen ontdekken welke subgroepen er zijn, kunnen we de behandelmethoden ook op die groepen toespitsen", vertelt dr. Henk-Jan Aanstoot. Zo kunnen we op korte termijn zorgen voor minder schommelingen in de bloedglucosespiegel, minder problemen met concentreren of sporten en op de lange termijn voor minder complicaties."

Genezing?
"Daarnaast kunnen er mogelijk therapieën worden ontwikkeld die de impact van type 1 diabetes bij een bepaalde subgroep vermindert of zelfs wegneemt. Zo gaan we stap voor stap op weg naar genezing van type 1."

JDRF financiert het onderzoek van dr. Henk-Jan Aanstoot in ieder geval nog tot en met 2017. Bijdragen aan dit onderzoek en ander belangrijk onderzoek naar het behandelen, genezen en voorkomen van type 1 diabetes kan.

Dr. Aanstoot ontvangt in ieder geval nog tot en met 2017 financiering voor JDRF voor dit essentiële onderzoek. U kunt hieraan bijdragen. Doneren kan hier.