Nieuws

Glucosespons zorgt voor behandeling zonder insuline

Onderzoek

Mensen met type 1 diabetes worden op dit moment behandeld met onderhuidse insulinetoediening, met een insulinepen of -pomp. Dit is niet altijd prettig. Het zorgt bij mensen met type 1 veelvuldig voor ongemak: bijvoorbeeld pijn en infecties. Maar wellicht vormen nieuw ontwikkelde insulinesoorten een oplossing.

Wetenschappers werken namelijk aan glucosegevoelige insulines die minder vaak geïnjecteerd hoeven te worden. Op dit moment hebben deze insulines echter nog te veel nadelen. De glucosegevoelige insulines veroorzaken mogelijk bijwerkingen als hypoglykemie, een tekort aan kalium en insulineresistentie.

Glucosespons
Lectines, eiwitten die zich kunnen binden aan koolhydraten, kunnen wellicht uitkomst bieden. Wanneer een lectine wordt gebonden aan een zogenoemd glycopolymeer, verandert dit geheel in een soort glucosespons. Een hoge hoeveelheid glucose in de buurt van dit 'bundeltje', wordt als het ware opgeslokt, zoals een spons water opneemt.

Wanneer de hoeveelheid glucose echter weer afneemt, staat de spons weer wat glucose af. Het molecuul ademt als het ware de glucose in en uit op het juiste moment. Bij gebruik van deze moleculen, is insuline misschien niet meer nodig.

Glucose afstaan
Deze moleculen zijn uitvoerig getest. De moleculen die ontstonden zijn bekeken om te onderzoeken hoe hun capaciteit om glucose te absorberen is. De moleculen bleken volgens de wetenschappers aanzienlijk op te zwellen door de opname van glucose bij hogere glucoseconcentraties.

Ook concludeerden de onderzoekers dat de omvang van de moleculen weer afnam, zodra ze in een oplossing met een lagere hoeveelheid glucose werden geplaatst. Dit lijkt erop te wijzen dat de moleculen inderdaad glucose kunnen afstaan bij een lage bloedsuikerspiegel. De moleculen zijn ook getest bij muizen met diabetes. Daar zorgden de moleculen voor een daling van de bloedsuikerspiegel.

Giftig coumarine
Daarnaast testten de onderzoekers of de moleculen vernietigd worden door de moleculen in contact te brengen met levercellen. De moleculen bevatten namelijk coumarine: een stof die bekendstaat als giftig voor cellen (cytotoxisch). In principe zou deze stof niet in contact moeten komen met cellen, omdat het verhuld is in een membraam van glucopolymeren. Toch bleek uit de test dat de stof zorgt voor enige schade.

Voordat de 'glucosespons' daadwerkelijk gebruikt kan worden als behandeling voor mensen met type 1 diabetes, is dus nog wat werk nodig. Wil je bijdragen aan onderzoek naar de behandeling, preventie en genezing van type 1 diabetes? Dat kan: doneer voor JDRF.