Nieuws

Gentechnologie boekt mooie resultaten in Texas voor genezing Type 1 Diabetes

Onderzoek

Het is een team van wetenschappers uit Texas gelukt muizen die aan diabetes lijden onafhankelijk te maken van insuline voor een jaar. Dit biedt potentie voor het genezen van type 1 diabetes en het beter behandelen van mensen met type 2 diabetes die insuline spuiten.

De pancreas bevat naast cellen die insuline produceren (bètacellen) namelijk ook nog andere soorten cellen, zoals alfacellen (glucagon), deltacellen (somatostatine) en enzymproducerende cellen. Bij mensen met type 1 diabetes worden de bètacellen vernietigd door het immuunsysteem, maar de andere cellen blijven vaak “gespaard”. Deze cellen werden door de wetenschappers gebruikt om insuline producerende cellen te maken.

Dit werd gedaan door middel van een techniek die virale gentransfer wordt genoemd. Hierbij wordt met behulp van een virus genen ingebouwd in deze cellen. Deze genen coderen normaal gesproken voor insuline productie. Op deze manier gaan de cellen die dit gen ingebouwd krijgen insuline produceren als reactie op een verhoogde bloedglucosespiegel. Omdat iemand pas type 1 diabetes heeft als meer dan 80% van de insuline productie verloren gegaan is, hoeft er geen 100% van de normale insuline producerende capaciteit behaald te worden, ook met 20% is een patiënt al “genezen”. In principe zou dat met deze methode bereikt kunnen worden. Daarnaast is het voordeel dat patiënten al hun hele leven met deze cellen leven: afstoting van deze cellen valt daarom niet te verwachten.

Echter, dat deze methode werkt in muizen betekent niet dat het ook werkzaam zal zijn voor mensen. De volgende stap is het testen van deze methodes in proefdierstudies waarbij grotere dieren gebruikt gaan worden die qua fysiologie meer overeenkomsten vertonen met de mens. De onderzoekers hopen over drie jaar deze techniek te kunnen testen bij mensen.

Wil jij op de hoogte blijven van alle onderzoeksontwikkelingen op het gebied van Type 1 Diabetes? Laat je gegevens achter via onderstaand formulier!