Nieuws

Ontwikkelingen op gebied van slimme insuline

Onderzoek

Het onderzoek van Merck, een internationale farmaceut, naar slimme insuline gaat een volgende fase in. Recent rondden onderzoekers succesvolle experimenten met proefdieren af. De volgende stap is een klinische trial, waarbij slimme insuline getest wordt bij mensen.

Merck houdt zich sinds 2010 bezig met de ontwikkeling van slimme insuline, door een overname van het kleinere bedrijf SmartCells van Todd Zion. SmartCells richtte zich destijds al op het ontwikkelen van slimme insuline. Door de inzet van Merck en de financiële en technische ondersteuning van JDRF kon de technologie doorontwikkeld worden.

Veelbelovend
De resultaten uit het onderzoek van Merck zijn één van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van slimme insuline tot nu toe. We zijn waarschijnlijk nog jaren verwijderd van een effectieve behandeling met slimme insuline, maar de resultaten zijn veelbelovend.

Slimme insuline is één dagelijkse injectie met een insuline die alleen reageert bij een stijgende bloedsuikerspiegel. In tegenstelling tot de huidige insuline die altijd in de juiste hoeveelheid en op het juiste moment moet worden toegediend. Met slimme insuline wordt als het ware de insulineproductie van de alvleesklier nagebootst.