Nieuws

JDRF’s onderzoeksupdate: Hoogtepunten van 2020

Onderzoek

Globalcountries 01

2021 is het jaar waarin we vooruitkijken. De vaccinaties tegen het Coronavirus zijn van start gegaan. Ook de strijd tegen type 1 diabetes (T1D) gaat door. Daarom bespreken we in deze blog iedere maand de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van internationaal wetenschappelijk onderzoek. Nieuwe inzichten, vooruitgang in lopende onderzoeken en grote doorbraken: alles komt aan bod.

In deze eerste onderzoeksupdate van 2021 kijken we terug naar vorig jaar, omdat het belangrijk is om af en toe te kijken naar de vooruitgang die we al behaald hebben. 2020 is voor veel mensen een zwaar jaar geweest met slecht nieuws. Gelukkig was er in het onderzoek naar T1D ook veel goed nieuws. De belangrijkste ontwikkelingen delen we hier. Wat geen feestje waar is, maar zeker niet mag ontbreken in deze terugblik: afgelopen jaar bestond JDRF internationaal vijftig jaar! In Nederland stonden we daarnaast stil bij ons 10-jarig bestaan in 2020.

Type 1 diabetes bij jongeren terugdraaien

In oktober 2020 schreven wetenschappers voor het eerst over een persoon met type 1 diabetes die geen insuline meer nodig heeft voor goede bloedglucosewaardes. Het lukte de onderzoekers om de genetische mutatie, die een rol speelt bij type 1, te herstellen. Dit deden ze met JAK-remmers: een medicijn dat effect heeft op signalen in het immuunsysteem. JDRF financiert internationaal onderzoeken naar de werking van JAK-remmers en de mogelijkheid dit medicijn te gebruiken om bètacellen te behouden bij kinderen en jongeren die recent gediagnostiseerd zijn met T1D.

Ontwikkeling van type 1 diabetes vertragen

Uit onderzoek blijkt dat het medicijn Teplizumab de ontwikkeling van type 1 diabetes kan vertragen tot wel drie jaar. Teplizumab helpt bij het blokkeren van CD3: een antilichaam dat zorgt dat immuuncellen afweercellen aanmaken. Als het risico op type 1 diabetes vroegtijdig herkend wordt, kan Teplizumab de verdere ontwikkeling dus remmen.

Special Diabetes Program

Een Amerikaans onderzoeks programma, genaamd Special Diabetes Program (SDP), heeft van het Amerikaanse congres 450 miljoen Amerikaanse dollars gekregen voor onderzoek naar T1D. Een mooie stap die JDRF toejuicht. Met dit geld is meer wetenschappelijk onderzoek naar de genezing, preventie en betere behandeling van type 1 diabetes mogelijk en komt een wereld zonder type 1 diabetes dichterbij.

Bevolkingsonderzoek naar T1D antilichamen wordt steeds makkelijker in Amerika

In Amerika lanceerde JDRF afgelopen jaar T1Detect: een onderzoeksmethode waarbij het vroegtijdig opsporen van type 1 diabetes makkelijker wordt én toegankelijk voor een grote bevolkingsgroep. Met een bloedtest kan bepaald worden hoe groot de kans is dat iemand type 1 diabetes ontwikkelt. Als dit vroegtijdig vastgesteld wordt, stelt dit mensen in staat zich voor te bereiden op de diagnose en ernstige ketoacidose te voorkomen.

Wie krijgt type 1 diabetes?

Het onderzoek The Environmental Determinants of Diabetes in the Young, oftewel de TEDDY-studie, ontwikkelde een model dat helpt te voorspellen welke kinderen een grotere kans hebben om type 1 diabetes te ontwikkelen in de eerste tien jaar van hun leven. Dit helpt mensen zich voor te bereiden op de diagnose type 1 diabetes en om ernstig verhoogde bloedglucosewaardes, en bijvoorbeeld ketoacidose, te voorkomen.

Nieuwe aanvullende therapie met TTP399

In 2020 testte vTv Therapeutics een behandeling met TTP399. Het gaat om een medicijn dat via de mond wordt ingenomen, ter aanvulling op de normale behandeling met insuline. De klinische trial met TTP399 resulteerde bij deelnemers in een verbetering van de HbA1c en een vermindering van insuline dosering. Het zorgde daarnaast niet voor ketoacidose of ernstige hypo’s. Het onderzoek gaat nu verder met een fase 3-trial.

Europa ondersteunt auto-antilichamen

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft goedkeuring gegeven voor het gebruik van auto-antistoffen, de afweercellen die zich richten tegen het eigen lichaam, als biomarkers voor type 1 diabetes. Een biomarker kan gemeten worden in het bloed en vormt een indicator voor het ontwikkelen van T1D. De goedkeuring van de EMA geeft vertrouwen in het gebruik van deze biomarkers in klinische trials gericht op het voorkomen of vertragen van type 1.

Meer lezen hierover? Dat kan hier (Engelstalig).