Nieuws

Nieuws uit Lissabon: Het EASD-congres

Onderzoek

Van 11 tot en met 15 september kwamen duizenden wetenschappers uit meer dan honderd landen bij elkaar in Lissabon op het jaarlijkse EASD-congres (Europian Association for the Study of Diabetes). Naast verschillende nieuwe onderzoeken op het gebied van diabetes ging de aandacht voornamelijk naar nieuwe technologische ontwikkelingen: sensoren, insuline, pompen en zelfs een app met kunstmatige intelligentie!

24/7 inzicht in glucosewaarden met een sensor die tot wel 90 dagen mee gaat De Eversense is een nieuw CGM-systeem en vooralsnog de enige in zijn soort. Er wordt een kleine sensor in je arm geplaatst als zijnde een staafje van minder dan een centimeter. Door middel van een transmitter die er bovenop wordt geplakt, worden de waardes draadloos naar je telefoon gestuurd zodat je altijd toegang hebt tot je actuele glucosewaarden. Tevens trilt de transmitter zelf wanneer er te hoge of te lage waardes worden gemeten. Wanneer je even geen zin hebt in de transmitter, omdat je bijvoorbeeld gaat sporten, kan deze er ook gemakkelijk af gehaald worden. Plus, in plaats van wekelijks een nieuwe sensor te moeten plaatsen, gaat deze maar liefst 90 dagen mee! Er wordt zelfs geëxperimenteerd om de sensoren tot wel 150 dagen te kunnen laten zitten. In Nederland heeft een aantal ziekenhuizen de Eversense al in gebruik.

Volgend jaar in Nederland: een buisvrij, kunstmatig alvleesklier-systeem

Het A7 TouchCare System van Medtrum is een buisvrij, kunstmatig alvleesklier-systeem, wat een integratie vormt van een insuline pomp, een continue glucose monitor en een ‘voorspellend lage glucose suspensie’ mechanisme. In vergelijking met voorloper A6, welke alleen nog wordt gebruikt in Duitsland en Zweden, zijn de pomp en sensor nog kleiner. Ook kunnen zij beiden communiceren met een smartphone, in plaats van alleen met een afstandsbediening. Door het voorspellende mechanisme werken de pomp en sensor de hele dag samen om de basaal stand bij te stellen, om zo hypo- en hyperglykemie te voorkomen. De sensor moet slechts één keer per dag gekalibreerd worden en gaat zo’n twee weken mee. Hierdoor gaat het gebruik hoogstwaarschijnlijk goedkoper uitvallen dan de huidige CGM systemen. De verwachting is dat de pomp volgend jaar in Nederland wordt gelanceerd.

Nieuwe insuline Fiasp vermindert maaltijdpieken Na een jaar lang testen, heeft NovoNordisk de nieuwe insuline Fiasp (fast-acting insulin aspar) geïntroduceerd. Het is vergelijkbaar met Novorapid, echter zijn er nieuwe hulpstoffen aan toegevoegd die de opname van de insuline verhogen, waaronder vitamine B3 en het aminozuur L-Argnine. Hierdoor is de insuline sneller werkzaam en worden maaltijdpieken vermindert zonder negatieve bijwerkingen. En er is nog een goed nieuwtje: sinds kort is Fiasp ook in Nederland op recept verkrijgbaar voor volwassenen vanaf 18 jaar.

Zelf je eigen, hippe Kaleido-systeem ontwerpen

De Kaleido bestaat uit twee kleine, herbruikbare pompen en één handset. Het systeem is gebruiksvriendelijk, de pompen zijn waterdicht en alle toebehoren worden als bomvol pakket regelmatig toegestuurd, zonder dat je steeds een bestelling te moet plaatsen. Wat de Kaleido echter bijzonder maakt is het kleurrijke ontwerp en interface, die eruit zien als een smartphone. Eindelijk een hippe pomp van deze tijd! Het is compact, handig en super licht; tussen de 19 en 60 gram. Je kan zelf de kleuren kiezen die bij je passen, van zwart-wit tot alle kleuren van de regenboog. Ook is het systeem is oplaadbaar, dus geen batterijen meer nodig. We moeten alleen nog even geduld hebben, want de Kaleido wordt momenteel nog getest in Nederland.

Ypsopump: klein, simpel en modern Voor wie liever kiest voor eenvoudig en modern is de Ypsopump ontwikkeld. Dit is een pomp met een touchscreen die vooral heel eenvoudig in elkaar zit. De pomp werkt met symbolen waardoor deze erg simpel en gebruiksvriendelijk is. Het is vooralsnog de kleinste en lichtste pomp op de markt en komt met standaard voorgevulde ampullen, waardoor er minder luchtbellen in de pomp terecht komen. Ook heel fijn: de Ypsopump heeft een infusie set die 360 graden kan draaien.

Niet alleen draadloos, maar verbonden met de cloud

Het Cellnovo systeem bestaat uit drie eenvoudige onderdelen: een kleine en slimme pomp, een mobiele handset en een online platform. De patchpomp werkt met een klein slangetje en heeft tevens een infusie set die 360 graden kan draaien. De mobiele handset ziet eruit als een mobiele telefoon, waardoor het mogelijk is om insuline discreet toe te dienen. Het online platform geeft veilige toegang tot realtime-informatie. Het voordeel van de mobiele verbinding met een online managementportaal is dat zowel de gebruiker als de artsen en ouders toegang hebben tot up-to-date informatie en in staat zijn te reageren als dat nodig is. Vooralsnog is de Cellnovo niet verkrijgbaar op de Nederlandse markt.

Jouw persoonlijke diabetes manager MySugr is een app die gebruikers helpt met het managen van hun diabetes. Het biedt een helder en duidelijk overzicht van alle therapeutische informatie in één oogopslag. Ingevoerde bloedglucosewaarden zijn te zien in een grafiek en je kan ermee uit rekenen hoeveel insuline er toegediend moet worden. In de VS kan er gebruik gemaakt worden van een diabetescoach, oftewel een diabetesverpleegkundige die via de app antwoord kan geven op vragen. De coach kan de persoonlijke gegevens inzien van iedere gebruiker die contact opneemt om een zo goed mogelijk antwoord te kunnen geven.

Een app met kunstmatige intelligentie

Met GoCarb maak je foto’s van jouw snack of maaltijd, waarna de app door middel van kunstmatige intelligentie het aantal koolhydraten kan berekenen. Dit wil zeggen dat de app ‘leert’ om producten en gerechten te herkennen. Hoe meer foto’s jij maakt, des te gemakkelijker herkent de app de ingrediënten van jouw maaltijd. Deze app is momenteel nog in ontwikkeling door Roche, maar zou in de toekomst bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden bij een closed-loop waarbij een telefoon wordt gebruikt.