Nieuws

Onderzoeksupdate: komt er een vaccin tegen type 1 diabetes?

Onderzoek

Science 692416042

We bespreken graag de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van internationaal wetenschappelijk onderzoek naar type 1 diabetes (T1D). Nieuwe inzichten, vooruitgang in lopende onderzoeken en grote doorbraken: alles komt aan bod. Deze keer gaan we in op de bètacelstudie van ViaCyte & CRISPR Therapeutics en op een vaccin tegen T1D.

De bètacelstudie van ViaCyte en CRISPR Therapeutics

ViaCyte en CRISPR Therapeutics starten eind dit jaar een klinische proef met VCTX210. Dit is een therapie waarbij de bètacel wordt vervangen middels genetische manipulatie van het DNA (gen bewerking). Een groot pluspunt van deze therapie is dat er geen medicijnen nodig zijn die het immuunsysteem onderdrukken. De therapie met VCT210 zou een grote stap naar insuline-onafhankelijkheid voor mensen met type 1 kunnen zijn. Tijdens de klinische proef wordt de veiligheid, werkzaamheid en de eventuele reactie van het immuunsysteem bij deze therapie onderzocht.

De missie van ViaCyte om type 1 diabetes te genezen, staat in lijn met de visie van JDRF om in een wereld zonder T1D te leven. Om deze reden heeft JDRF International ViaCyte de afgelopen vijftien jaar bijgestaan en gefinancierd. We kijken uit naar de resultaten van het onderzoek met VCTX210.

Meer lezen hierover? Dat kan hier (Engelstalig).

Vaccin tegen diabetes

Zou het niet fijn zijn als we kinderen kunnen vaccineren tegen type 1 diabetes, zoals we dat doen tegen polio of de mazelen? In de toekomst kan dit wellicht. Provention Bio, gesteund door JDRF, is bezig met klinische proeven naar de werking van een vaccin.

Het is bekend dat een virale infectie gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van type 1 diabetes. De belangrijkste boosdoener in deze infectie lijkt Coxsackie B te zijn. Een jaar geleden startte Provention Bio een klinische proef met een vaccinatie tegen de Coxsackie B-infectie. De eerste resultaten van deze testen zijn veelbelovend. Zo wordt de vaccinatie goed verdragen door het lichaam en het vaccin veroorzaakte hoge concentraties antilichamen tegen Coxsackie B.

Volgend jaar zal Provention Bio de uiteindelijke resultaten onthullen. We hopen dat deze even goed zijn als de eerste resultaten, zodat de ontwikkeling van dit ‘diabetesvaccin’ door kan gaan.

Meer lezen hierover? Dat kan hier (Engelstalig).

Steun wetenschappelijk onderzoek

Type 1 diabetes (T1D) de wereld uit helpen: dat is de missie van JDRF. Om dit te bereiken werken wij wereldwijd samen voor het beste wetenschappelijk onderzoek. Jouw steun maakt dat een oplossing voor T1D dichterbij komt. Samen maken we van type één, type géén!

Doneer voor onderzoek