Nieuws

Onderzoeksupdate: stamceltherapie kan het verschil maken

Onderzoek

Science 591404013

We bespreken graag de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van internationaal wetenschappelijk onderzoek naar type 1 diabetes (T1D). Nieuwe inzichten, vooruitgang in lopende onderzoeken en grote doorbraken: alles komt aan bod. Deze keer gaan we in op het jaarlijkse Europese symposium over diabetes (EASD) en de resultaten van stamceltherapie van Vertex.

European association for the study of Diabetes (EASD)

Van 27 september tot 1 oktober vond het jaarlijkse symposium over diabetes EASD plaats. Verschillende vooraanstaand wetenschappers van over de hele wereld presenteerden hier hun onderzoeken. Meer dan veertig van deze studies worden of werden door JDRF gefinancierd. Onderwerpen die aan bod kwamen tijdens dit symposium waren immuunsysteem modulerende therapieën, hypoglykemie, het functioneren (of niet functioneren) van de bètacellen en de kunstmatige alvleesklier.

Meer lezen over het symposium? Dat kan
hier

(Engelstalig).

Vertex deelt resultaten van stamceltherapie

Vertex is in februari gestart met klinische proeven van VX-880. Dit is een therapie waarbij insulineproducerende bètacellen uit stamcellen, in het lichaam worden geplaatst. In oktober maakte Vertex de resultaten bekend van de eerste persoon die meedoet aan deze proef. Ondanks dat deze proef pas negentig dagen bezig is en ze pas halverwege de therapie zijn, worden al veelbelovende resultaten gevonden.

Zo gebruikt de eerste proefpersoon gemiddeld 91% minder insuline op een dag. Daarnaast is zijn of haar HbA1c verbeterd, van 8,6% naar 7,2%. Ook had deze persoon geen ernstige hypo's meer.

Bij de proeven wordt gebruik gemaakt van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken om afstoting te voorkomen. Om deze therapie te laten werken voor meer mensen met type 1 diabetes moeten de cellen kunnen werken zonder, of met zo min mogelijk, van deze medicatie. Na deze klinische proeven wil Vertex op dit gebied volgende stappen zetten om dichter bij de genezing van T1D te komen.

Meer lezen over dit onderzoek? Dat kan
hier

(Engelstalig).

Steun wetenschappelijk onderzoek

Type 1 diabetes (T1D) de wereld uit helpen: dat is de missie van JDRF. Om dit te bereiken werken wij wereldwijd samen voor het beste wetenschappelijk onderzoek. Jouw steun maakt dat een oplossing voor T1D dichterbij komt. Samen maken we van type één, type géén!

Maak een wereld zonder T1D mogelijk