Nieuws

Onderzoeksupdate: zo voorspellen wetenschappers het risico op type 1 diabetes

Onderzoek

Man petri dish

We bespreken graag de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van internationaal wetenschappelijk onderzoek naar type 1 diabetes (T1D). Nieuwe inzichten, vooruitgang in lopende onderzoeken en grote doorbraken: alles komt aan bod. Deze keer gaan we in op een bijzondere doorbraak door gebruik van kunstmatige intelligentie en delen we onderzoeksresultaten over diabetes en nierziektes.

Kunstmatige intelligentie

JDRF International en IBM Research, een bedrijf dat zich bezighoudt met informatietechnologie, werken sinds enige tijd samen om jarenlang, wereldwijd onderzoek te analyseren. Doel is de oorzaak van type 1 diabetes bij kinderen in kaart te brengen. In de Type 1 Data Intelligence Study (T1DI) werden onderzoeksresultaten uit vijf grote onderzoeken uit vier verschillende landen samengebracht.

Met resultaat: IBM Research ontdekte dat de hoeveelheid auto-antilichamen die wijzen op type 1 diabetes, al tien tot vijftien jaar voor diagnose het risico op type 1 diabetes kan voorspellen. Ook blijkt uit het onderzoek dat kinderen met meerdere auto-antilichamen in het bloed, 90% kans hebben om in vijftien jaar tijd type 1 diabetes te ontwikkelen.

Meer lezen over dit onderzoek? Dat kan hier (Engelstalig).

Type 1 diabetes en de nieren

Dat de impact van type 1 diabetes op het lichaam groot is, is algemeen bekend. Ook je nieren ondervinden de gevolgen van type 1 diabetes: bijna één op de drie mensen met type 1 krijgt te maken met nierfalen. Toch verschilt de mate van nierproblemen veel. Wetenschappers hebben nu, met steun van JDRF, onderzocht of er beschermende factoren zijn die het verschil maken tussen een verminderde nierfunctie en het ontwikkelen van een ernstige nierziekte.

Het antwoord: ja, er zijn factoren die het lichaam beschermen. Het gaat om drie beschermende eiwitten, die mogelijk een sterke afname van de nierfunctie voorkomen. Door deze eiwitten te identificeren bij mensen met type 1 diabetes en nierproblemen, kunnen mensen die risico lopen op het ontwikkelen van een ernstige nierziekte gewaarschuwd worden. Ook kan voor deze groep nu verder onderzoek worden gedaan om afname van de nierfunctie te vertragen of te voorkomen.

Meer lezen over dit onderzoek? Dat kan hier (Engelstalig). JDRF International zette daarnaast tips op een rij om je nieren zo gezond mogelijk te houden. Die vind je hier (Engelstalig).

ADA: American Diabetes Association’s Scientific Sessions

Van 25 tot 29 juni vond ADA plaats, waar wetenschappers de meest belangrijke onderzoeken op het gebied van diabetes presenteerden. Ook JDRF was aanwezig voor voorlichting én als financier van veel baanbrekend onderzoek. Een paar belangrijke wetenschappelijke resultaten die gepresenteerd werden tijdens ADA:

ViaCyte wil bètacellen in het lichaam vervangen en deelde tijdens ADA dat hun PEX-Direct behandeling ervoor zorgt dat mensen met type 1 diabetes weer insuline produceren.

Meerdere wetenschappers deelden hun onderzoeksresultaat op het gebied van de auto-antilichamen, zoals hierboven al even aan bod kwam. Dit resultaat wordt vooral gebruikt om type 1 diabetes te voorspellen voor de diagnose.

Meerdere wetenschappers ontwikkelen ‘slimme insuline’: insuline die reageert op iemands glucosegehalte. Deze insuline moet een hoge bloedglucose verlagen en daarnaast ‘uitschakelen’ bij een lage bloedglucose. Deze therapie is veelbelovend voor de toekomst.

Op het gebied van oogonderzoek en retinopathie, een beschadiging van het netvlies, wordt kennis verbeterd. De vastgelegde stadia van retinopathie worden door wetenschappers bijgewerkt en verfijnd, zodat de vooruitgang op het gebied van oogonderzoek verwerkt is in deze stadia en aansluit op nieuwe maatstaven voor de kwaliteit van leven.

Meer lezen van de belangrijkste onderzoeksresultaten die besproken werden tijdens ADA? Dat kan hier (Engelstalig).

Interview: Dr. George King

Al meer dan vijftig jaar houdt dr. George King zich bezig met onderzoek naar type 1 diabetes. Specifiek richt hij zich op complicaties van diabetes. JDRF International spreekt met hem in een uitgebreid interview. Het gaat over resultaten in zijn onderzoek, maar vooral over Kings uitgebreide carrière op het gebied van diabetesonderzoek.

Je leest het interview hier (Engelstalig).

Steun wetenschappelijk onderzoek

Type 1 diabetes (T1D) de wereld uit helpen: dat is de missie van JDRF. Om dit te bereiken werken wij wereldwijd samen voor het beste wetenschappelijk onderzoek. Jouw steun maakt dat een oplossing voor T1D dichterbij komt. Samen maken we van type één, type géén!

Maak een wereld zonder T1D mogelijk