Nieuws

Oplossing voor type 1 diabetes een stap dichterbij

Onderzoek

Arnaud Zaldumbide

Bij type 1 diabetes worden de bètacellen die insuline produceren vernietigd. Eerder werd gedacht dat dit kwam door een fout in het immuunsysteem. Maar in 2017 presenteerden prof. dr. Bart Roep en dr. Arnaud Zaldumbide belangrijk onderzoek dat aantoonde dat type 1 diabetes een fout is van de bètacellen. Nu brengt dit onderzoek, waarin verschillende onderzoeksteams samenwerken, nieuwe inzichten in het ontstaan van type 1 diabetes.

Even terug naar de basis, want hoe zat het ook alweer? Bij type 1 diabetes doet het immuunsysteem eigenlijk precies wat het hoort te doen: het lichaam beschermen tegen bedreigingen. Maar helaas produceren gestreste bètacellen bij type 1 foute, want “niet-eigen” eiwitten. Daar reageert het immuunsysteem op: het wil deze bedreigingen uit het lichaam hebben en valt de cellen die insuline produceren aan.

Nieuw inzicht

In nieuw onderzoek doken wetenschappers verder in dit proces. Dit deden ze door nieuwe inzichten, onder andere uit onderzoek naar kanker, in te zetten. Veel afwijkingen ontstaan al in een vroeg stadium van de aanmaak van eiwitten en niet alleen later in het proces. Met nieuwe onderzoekstechnieken heeft het onderzoeksteam de bètacel verder ontleed.

Het blijkt dat er een enorme diversiteit is in de eiwitten die tijdens ontsteking worden aangemaakt. Deze resultaten kunnen helpen bij het identificeren van biomarkers die een indicatie zijn voor de voortgang van de ziekte. Deze resultaten kunnen ook leiden tot nieuwe aangrijpingspunten om de afbraak van bètacellen door het immuunsysteem teniet te doen.

Stoppen en voorkomen

Met meer inzicht in de kenmerken voor het ontwikkelen van type 1 diabetes, kunnen wetenschappers nieuwe stappen gaan zetten. Als de wetenschap weet waar het immuunsysteem precies op reageert bij type 1 diabetes, kunnen onderzoekers kijken hoe ze deze immuunaanval op de bètacellen kunnen stoppen en voorkomen. Op die manier komt de oplossing voor type 1 diabetes wellicht een stuk dichterbij!

Hier lees je meer over het onderzoek (Engelstalig).

Donderdag 27 mei vertelde prof. dr. Arnaud Zaldumbide in een JDRF webinar over zijn baanbrekend onderzoek naar de oorzaak van type 1 diabetes en waarom dit niet ligt bij het immuunsysteem, maar aan je bètacellen. Het webinar is hier terug te kijken.

Wetenschappelijk onderzoek is nodig om type 1 diabetes te genezen of te voorkomen óf om te zorgen voor betere behandelingen voor mensen met type 1. Steun jij wetenschappelijk onderzoek?

Steun wetenschappelijk onderzoek