Nieuws

Onderzoeksupdate: technologie voor een betere kwaliteit van leven?

Onderzoek

Insulinepomp medtronic met hand

We bespreken graag de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van internationaal wetenschappelijk onderzoek naar type 1 diabetes (T1D). Nieuwe inzichten, vooruitgang in lopende onderzoeken en grote doorbraken: alles komt aan bod. Deze keer pikken we een aantal mooie wetenschappelijke ontwikkelingen uit de Research Update van JDRF International.

JDRF richt zich op wetenschappelijk onderzoek naar het genezen en voorkomen van type 1 diabetes. Daarnaast steunen we wetenschappers wereldwijd die zich inzetten voor de betere behandeling van mensen met type 1. In deze update vertellen we wat meer over hoe onderzoekers werken aan dat laatste aspect: een betere kwaliteit van leven voor iedereen met type 1.

Insuline bij type 1 diabetes

Honderd jaar geleden werd voor het eerst iemand met type 1 diabetes behandeld met insuline. In de afgelopen eeuw zijn insulinesoorten sterk verbeterd. Nu is het tijd voor de volgende stap. Met de huidige insulines is de bloedglucosewaarde goed te reguleren, maar mensen met type 1 diabetes halen helaas niet altijd het meest optimale resultaat. Simpelweg omdat type 1 diabetes heel gecompliceerd is en insuline die je spuit anders is dan insuline die je lichaam aanmaakt.

Daarom werken wetenschappers aan nieuwe insulinesoorten. Zo wordt onderzocht op welke plaats in het lichaam insuline het beste werkt en ontwikkelen wetenschappers nieuwe insulinesoorten die sneller werken. Dat laatste is ook essentieel voor hybrid closed loop-systemen, waarbij een insulinepomp automatisch reageert op de bloedglucosewaarde. Kortom: hoe sneller, hoe beter.

Daarnaast proberen internationale topwetenschappers slimme insulines te ontwikkelen. Het doel is een insuline die reageert op de glucosespiegel. Kortom: een slimme insuline breng je in het lichaam en wordt als het ware pas ‘actief’ als de bloedglucosewaarde stijgt.

Steun wetenschappelijk onderzoek

Type 1 diabetes (T1D) de wereld uit helpen: dat is de missie van JDRF. Om dit te bereiken werken wij wereldwijd samen voor het beste wetenschappelijk onderzoek. Jouw steun maakt dat een oplossing voor T1D dichterbij komt. Samen maken we van type één, type géén!

Geef voor onderzoek

Diabetestechnologie

Van meetapparaatjes en insulinepennen naar insulinepompsystemen met een glucosesensor: de ontwikkelingen gaan hard. Helaas worden niet alle hulpmiddelen in Nederland vergoed, maar terwijl wij ons daar hard voor maken, werken wetenschappers verder aan innovatieve systemen.

De grootste ontwikkelingen worden verwacht op het gebied van hybrid closed loop-systemen. Deze technologie, bestaande uit een glucosesensor en een pomp met insuline (en mogelijk ook glucagon), lijkt in de toekomst meer en meer uit handen te kunnen nemen van mensen met type 1 diabetes. Ook de inzichten in diabetesstatistieken verbeteren, zodat mensen met type 1 beter kunnen anticiperen op hun bloedglucosewaarden.

Er is nog veel meer gaande als het gaat om het verbeteren van de behandeling voor mensen met type 1 diabetes. De Research Update van JDRF International is hier terug te kijken (Engelstalig). De volgende Research Update van JDRF International gaat over twee andere aspecten van een betere behandeling: het voorkomen van complicaties en therapieën om de psychische impact te beperken.