Nieuws

Zo kan jij mensen met type 1 diabetes in Oekraïne helpen

JDRF

Ukraine flag
© Pixabay.

De nood in Oekraïne is hoog. Miljoenen mensen zijn sinds eind februari op de vlucht. In het land leven tienduizenden mensen met type 1 diabetes. Zij hebben sinds de invasie van Russische troepen slecht toegang tot levensreddende medicijnen als insuline en andere hulpmiddelen. Veel mensen met type 1 diabetes in Nederland vragen zich af hoe zij mensen met diabetes in Oekraïne kunnen helpen. We zetten op een rij hoe jouw hulp en inzet op de juiste plek terechtkomt.

Inzamelen hulpmiddelen

Verschillende organisaties zamelen diabeteshulpmiddelen en/of insuline in voor mensen in Oekräine of vluchtelingen in omringende landen. TypeOneStyle in Groot-Brittanië is een organisatie die veel spullen inzamelt. Op hun website zie je hoe je hen kan helpen en welke spullen nodig zijn.

In Nederland zamelt Insulin for Life al langer diabeteshulpmiddelen in om naar plekken te brengen waar mensen het hard nodig hebben, zoals op Beiroet in Libanon. Ook heeft Insulin for Life contacten op de Pools-Oekraïense grens, die het laten weten als hulp nodig is. Binnenkort gaat een pakket met naalden en insuline van Insulin for Life die kant op. Op de website van Insulin for Life vind je welke materialen het hardste nodig zijn voor mensen in nood in Oekraïne en overal ter wereld.

Let op: stuur niet op eigen initiatief insuline en/of hulpmiddelen naar Oekraïne. Op dit moment is er geen garantie dat spullen daadwerkelijk op de goede plek terechtkomen. Maak daarom gebruik van bestaande initiatieven die contact hebben met lokale organisaties. Kijk ook goed naar welke hulpmiddelen gevraagd worden, zodat opgestuurde hulpmiddelen daadwerkelijk bruikbaar zijn.

Doneren voor noodhulp: Giro555

Door de oorlog in Oekraïne is voor kleine organisaties lastig in te schatten hoe de situatie ter plekke is. Daarom bundelen verschillende hulporganisaties hun krachten met Giro555. Organisaties als het Rode Kruis en UNICEF delen hun kennis over de actuele situatie en kijken gezamenlijk welke hulp waar precies nodig is.

Met een donatie aan een van deze hulporganisaties of op Giro555 wordt noodhulp geboden in Oekraïne. Hulpverleners zorgen voor voedsel, dekens en medicijnen. Ook wordt psychosociale hulp en opvang geboden aan hen die het nodig hebben.

Het voelt misschien als een klein gebaar: dat wat wij vanuit Nederland kunnen betekenen voor de miljoenen mensen die getroffen zijn door de oorlog in Oekraïne. Ondanks dat we misschien zouden willen dat we meer konden doen, helpen alle kleine beetjes.