Nieuws

Psychosociaal welzijn van grote invloed op diabetesmanagement

Onderzoek

Lori Laffel, arts bij het Joslin Diabetes Center in Boston en een door JDRF gefinancierde onderzoeker en lid van het Research Advisory Committee, richt zich op het helpen van kinderen, adolescenten en jonge volwassenen met type 1 diabetes (T1D) om goed voor zichzelf te zorgen. Als gerespecteerde endocrinoloog met ruime ervaring, heeft dr. Laffel geleerd dat de eerste stap in de behandeling van T1D is om te luisteren. "Ik kan niet beginnen met het aanpakken van de diabetes, totdat ik het levensverhaal van de patiënt te hogen krijg."

Die woorden sprak Laffel deze week tijdens een paneldiscussie over psychosociaal beheer van diabetes tijdens de Scientific Sessions van de American Diabetes Association (ADA) in New Orleans. Om levensverhalen van mensen met diabetes beter te begrijpen, voert dr. Laffel samen met haar collega's evaluaties van het psychosociale welzijn uit bij haar onderzoeken.

Mentale vaardigheden
Met de resultaten van deze studies, die mede door JDRF gefinancierd werden, kunnen de onderzoekers bepaalde psychosociale factoren koppen aan het succesvol behandelen van tieners met type 1 diabetes. Tijdens de ADA-conferentie deelde Laffer een aantal bevindingen.

Mensen gebruiken een bepaalde set van mentale vaardigheden om dingen te doen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om plannen, organiseren, onthouden, tijdsmanagement en flexibel denken. Het team van dr. Laffels heeft nu ontdekt dat kinderen jongeren die op deze mentale vaardigheden beter scoren, beter zijn in het behandelen van hun diabetes. Ook vertonen jongen met deze eigenschappen minder symptomen van depressiviteit. Dit alles vertaalt zich naar een lager Hba1c.

Belangrijke gebeurtenissen
Ook werd in het onderzoek gekeken naar gebeurtenissen die plaatsvinden in het leven van jongeren, zoals een ziekenhuisopname van een familielid, lage cijfers op school of ernstige ruzies binnen het gezin. Tieners die minder van dit soort gebeurtenissen meemaken, ervaren meestal meer kwaliteit van leven, zijn in hogere mate therapietrouw en hebben meer zelfvertrouwen.

Onder zelfvertrouwen verstaat het team van dr. Laffel de mate waarin iemand met overtuiging een uitdaging aangaat. Laffel ontwikkelde een manier om dit zelfvertrouwen te evalueren als het aankomt op diabetesmanagement bij kinderen en jongeren. Het resultaat? Jongeren met meer zelfvertrouwen waren vaak ook in hogere mate therapietrouw en ervaarden minder last van hun type 1 diabetes.

Deze conclusies kunnen nuttig zijn voor onderzoekers en medisch personeel als het gaat om het helpen van kinderen en jongeren met type 1 diabetes. Dr. Laffel: "Ik voel me bevoorrecht dat deze jongeren mij en mijn team vertellen over hun leven met type 1 diabetes. Laten we dus samenwerken om de gevolgen van T1D voor hen te minimaliseren."