Nieuws

Risicofactoren voor T1D op kinderleeftijd

Onderzoek

De laatste tijd zijn er verschillende studies gepubliceerd, waarin een risicofactor op de kinderleeftijd werd gevonden die de oorzaak zou kunnen zijn van het ontwikkelen van Type 1 Diabetes (T1D) op latere leeftijd.

Begin juli werd een studie gepubliceerd in JAMA Pediatrics waaruit bleek dat hoge respiratoire infecties, zoals in de neus en keel, in het eerste levensjaar geassocieerd zijn met een hoger risico op het ontwikkelen van T1D. Het was al bekend dat infecties mogelijk kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van T1D, maar in deze studie werd een specifiek soort infectie binnen het eerste levensjaar aangetoond.

In een andere studie, tevens gepubliceerd in JAMA Pediatrics, werd aangetoond dat kinderen die voor de leeftijd van 3 maanden of na de leeftijd van 6 maanden beginnen met het eten van vast voedsel meer kans hebben op het ontwikkelen van T1D. Ook laat de studie zien dat als kinderen beginnen met vast voedsel in combinatie met borstvoeding rond de 4-5 maanden juist minder kans hebben op het ontwikkelen van T1D.

Lees de originele publicatie (Engelse tekst).

Tags: voorkomen