Wie vraag je om raad?

101 vragen over - plaatjeWie vraag je om raad?

Soms levert T1D je situaties op waar je niet zo goed raad mee weet. Zomaar ineens stijgende waardes, of juist dalende waardes. Verstopte slangetjes, of…twijfelen aan een verstopping. Gaan sporten en elke keer weer met een hypo eindigen, of juist met een veel te hoge waarde thuis komen. Uit eten gaan en geen idee hebben hoeveel koolhydraten er in de maaltijd zitten en ga zo maar door. Kortom, al die dagelijkse dingen die je ineens uit hun ritme brengen. Wie helpt je dan?

De diabetesverpleegkundige is natuurlijk de meest aangewezen persoon om je twijfels of zorgen mee te delen. Ze denken met je mee en samen kom je wel tot een oplossing. Maar ja, soms gebeurt er iets op een moment dat je de DVK niet kunt bereiken.

Lotgenoten kunnen ook uitkomst bieden. Er zijn weinig mensen met T1D die veel anderen met dezelfde ziekte kennen. Het kan natuurlijk gebeuren dat je toevallig een familielid hebt met T1D, maar meestal ben je de enige. Facebook kan daarin een uitkomst bieden. Zo is er een Facebook groep voor jongvolwassenen, een Facebookgroep voor mensen met T1D in Nederland en België en een speciale groep voor Omnipod gebruikers. Zoek bij Facebook maar eens op type 1 diabetes (of diabetes type 1) en er gaat een wereld voor je open!


Ben je benieuwd naar alle vragen? Ze staan hier op een rijtje!