Nieuws

Lisanne vertrouwt haar onregelmatige leven toe aan haar slimme insulinepomp met de nieuwste RT-CGM

Leven met T1D

Ontwerp zonder titel 9

Lisanne (33 jaar) heeft sinds april 2002 type 1 diabetes. Ze leeft met de dag want dan voelt ze zich vrij. Elke dag dezelfde planning? Niks voor haar! Lisanne is op haar best als ze lekker kan balanceren tussen werk en privé en zelf kan bepalen wanneer ze dingen doet, of juist niet.

Lisanne werkt onregelmatig en de ene werkdag is langer dan de andere. Soms reist ze voor haar werk het hele land door, terwijl ze op andere dagen werkt vanuit huis. Die afwisseling geeft haar een gevoel van vrijheid. Net als wandelen met haar hond, of sport. Voor Lisanne is het belangrijk dat ze zelf regie heeft over haar leven en óók over haar diabetes.

"Als ik de pomp niet hoor, weet ik dat het goed met mij gaat"

De insulinepomp die ze wilde gebruiken moest passen in haar drukke leven. Met de Tandem t:slim X2 met het hybrid closed loop-systeem Control-IQ heeft ze deze gevonden. Op dit systeem kan ze vertrouwen zonder zelf de regie te verliezen. Ze kan bijvoorbeeld zelf heel gemakkelijk haar instellingen aanpassen als ze dat wil.

Lisanne: “Ik ben ontzettend blij met het hybrid closed loop-systeem dat ik gebruik. Het geeft mij ontzettend veel rust en zoveel meer vrijheid. De pomp en sensor kijken een half uur vooruit en de technologie past de insulineafgifte automatisch aan waardoor mijn bloedglucose zoveel als mogelijk is tussen de 4 en de 10 mmol/l blijft. Toch blijf ik met dit systeem zelf de baas. Ik kan aan alle knoppen blijven draaien en bijvoorbeeld mijn basaal, correctiefactor en koolhydraatratio aanpassen. Het systeem neemt mijn persoonlijke instellingen als basis maar het voelt heel goed dat ik altijd zelf aan het roer blijf staan. Ik vertrouw op mijn systeem en pas aan waar ik dat wil.

Wat ik ook zo fijn vind? Mijn nachtrust! Sinds ik deze pomp en sensor gebruik, heb ik in de nacht vaak een strakke lijn op mijn scherm: mijn bloedsuiker blijft meestal stabiel tussen de 6 en 7 mmol/l. Dat doet een mens goed! Ik word ‘s ochtends meteen goed wakker en ik voel mij een stuk fitter.”

Gebruiksgemak

Eens in de zoveel tijd is er een software-update voor haar pomp beschikbaar. Lisanne heeft recent haar pomp geüpdatet, wat haar veel voordelen oplevert. “Na deze update is de software weer iets uitgebreider en kan ik bijvoorbeeld een timer instellen voor de sportstand. Na het sporten gaat de sportstand dan automatisch weer uit zonder dat ik daaraan hoef te denken. En wat ook top is: ik kan mijn pomp nu met zowel de Dexcom G6 als de nieuwe G7* gebruiken! De G7 is een stuk kleiner en de opwarmtijd is veel korter.”

Een ander voordeel voor Lisanne is de afmeting van de pomp. “Omdat de pomp zo klein is, kan ik deze gemakkelijk wegstoppen in mijn broekzak of bh. Daarbij werkt de pomp supergemakkelijk: hij vertelt je letterlijk wat je moet doen. Iets fout doen is dus vrijwel onmogelijk (tenzij je niet goed hebt gelezen 😉). De pomp heeft maar één knop, de rest is touchscreen.”

Voor Lisanne werkt het systeem super en ze zou niet anders meer willen. “Ik hoop dat iedereen in Nederland binnenkort in aanmerking komt voor Continue glucosemonitoring (CGM) en daarmee een slimme insulinepomp zoals de mijne.”

Dit verhaal is mede mogelijk gemaakt door VitalAire Nederland.

* Dexcom G6 en G7 zijn beide RT-CGM’s waarmee de Tandem t:slim X2 kan communiceren in het hybrid closed loop-systeem.