Nieuws

Op de fiets van München naar Breukelen

Acties en Events

Jonathan JDRFWA Lk

In negen dagen van München naar Nederland fietsen: niet iedereen ziet dat zitten, maar Willem deed het, samen met zijn zoon Jonatan. Willem: “Je hebt alleen elkaar en je fiets. Je bent weg van huis, fietst door prachtige omgevingen. Ik kwam terug als een ander mens.” Met zijn actie haalde hij geld op voor onderzoek naar type 1 diabetes (T1D), de auto-immuunziekte die Jonatans leven in 2014 veranderde.

Jonatan is negen jaar oud als duidelijk wordt dat hij type 1 diabetes heeft. Hij houdt van skateboarden, snowboarden, trampolinespringen en parkour, kortom: een sportief type. Zijn T1D krijgt hem dan ook niet klein: samen met zijn ouders kijkt hij direct naar hoe ze het leven zo sportief en gezond mogelijk kunnen inrichten. “Type 1 diabetes dwingt je bewust te leven met gezonde voeding en veel sport.”

Nerveus van start

Met die sportieve houding zit het wel goed, want 850 kilometer fietsen… dat is een behoorlijk eind! Willem vond het best wel spannend om vanuit hun huidige woonplaats München naar Nederland te trappen. “We hadden een hele planning gemaakt, zodat het zou lukken. Maar ik was best nerveus bij de start.” Gelukkig ging de tocht fantastisch. “Ik had wel zadelpijn en soms als het heel stijl was, liepen we een stukje. M’n vader fietste zonder versnellingen.” Iedere dag reden ze zes à zeven uur. “Eigenlijk viel het best mee.”

Uiteindelijk eindigden Willem en zijn zoon in Breukelen, op de JDRF One Walk. Met de actie haalden ze 4.500 euro op: een mooi bedrag voor de sportieve actie. De succesformule? “Je moet iets bijzonders doen, iets ludieks”, vertelt Willem “En ik deelde de actie veel op social media. Facebook, LinkedIn, Instagram… Alle beetjes helpen.” Tijdens de tocht zelf stuurden ze ook nog updates via Whatsapp. “Zo wist iedereen waar we waren en wat we hadden gefietst.”

Bedenk jij net zo’n gave actie om geld in te zamelen voor onderzoek naar type 1 diabetes? Doe ook mee aan de JDRF One Walk en draag bij aan een wereld zonder type 1. Meld je actie aan op www.jdrfwalk.nl en verzamel al je vrienden en familieleden om jouw actie te steunen. Dan gaan we samen met jou van type 1 naar type géén.

Doe mee met de JDRF One Walk

Wees creatief

Ondertussen bruist Jonatan nog steeds van de plannen. Zo denkt hij aan een wandeltocht van 150 of 200 kilometer in vijf dagen. Vorig jaar had hij nog het idee om op een dag zoveel mogelijk rondjes te lopen, doordat met het coronavirus veel andere opties afvielen. En als hij in de winter als snowboardleraar op de piste staat, wil hij de helft van zijn inkomsten aan JDRF schenken.

Voor mensen die ook in actie willen komen, heeft hij nog wel een tip: “Wees een beetje creatief. Bedenk iets waar je enthousiast van wordt.” Heb je geen tijd voor een negendaagse fietstocht? Je kan ook in één dag veertig kilometer wandelen. “En als je een actie start: communiceer er actief over.” Dan weet iedereen waar jij je zo hard voor inzet.