Dit gebeurde er sinds de ontdekking van insuline

Onderzoek

100 jaar insuline

Wetenschapper Frederick Banting komt in 1921 met het idee om insuline uit dieren te halen om mensen met diabetes te genezen. In 1922 is Leonard, een jonge jongen met type 1 diabetes, de eerste die insuline ingespoten krijgt. Sinds deze levensreddende ontdekking is er veel gebeurd. We zetten de belangrijkste momenten uit 100 jaar insuline op een rij.

1921: Frederick Banting oppert het idee om insuline uit dieren te halen, zodat het gebruikt kan worden bij mensen met diabetes.

1922:
Leonard, een jongen met type 1 diabetes krijgt als eerste persoon ooit insuline uit dieren ingespoten. Het redt zijn leven.

1923:
Frederick Banting wint de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde voor zijn ontdekking van insuline als behandeling voor diabetes.

1939:
Harold Himsworth ontdekt een verschil in hoe gevoelig mensen met diabetes zijn voor insuline. Hij spreekt van insulinegevoelige en insuline-ongevoelige mensen.

1959:
Wetenschappers ontdekken een verschil tussen type 1 diabetes en type 2 diabetes.

1960:
De eerste insulinepomp ter wereld wordt gemaakt. De pomp heeft het formaat van een rugzak en wordt daarom ook op de rug gedragen..

1970:
JDRF wordt opgericht in Amerika. Twee moeders van kinderen met type 1 diabetes nemen het initiatief voor een organisatie die zich 100% focust op type 1 diabetes.

1982:
De eerste synthetische insuline betreedt de markt: Humulin van Eli Lilly.

1985:
Snel na de eerste bruikbare, synthetische insuline worden voor het eerst Eilandjes van Langerhans getransplanteerd. Het is een ingewikkeld, breekbaar proces.

1985:
De eerste insulinepen wordt gemaakt. Deze is makkelijker in gebruik dan de spuiten waarmee insuline tot die tijd toegediend wordt.

2013:
Een grote sprong naar een nieuwe, revolutionaire ontdekking. Wetenschappers ontdekken in de 21ste eeuw dat mensen met type 1 diabetes vaak nog insulineproducerende cellen hebben.

2017:
Een volgende stap op weg naar de genezing van type 1 diabetes is deze ontdekking van wetenschappers Bart Roep en Arnaud Zaldumbide. Zij concluderen in 2017 dat type 1 diabetes geen fout van het immuunsysteem is. Type 1 ontstaat door een fout van de bètacellen.

Toekomst

Wat gaat de volgende wetenschappelijke ontdekking zijn op het gebied van type 1 diabetes? Wereldwijd werken onderzoekers hard aan de genezing en preventie van type 1. Ook worden steeds betere behandelingen mogelijk. De ontwikkelingen zullen elkaar in rap tempo opvolgen de komende jaren.

Op de hoogte blijven van deze wetenschappelijke ontwikkelingen? Volg JDRF op Facebook en Instagram, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of meld je aan voor onze webinars met wetenschappers.

Wil je zelf bijdragen aan een wereld zonder type 1 diabetes? Doneer voor wetenschappelijk onderzoek of doe mee aan de JDRF One Walk.