Nieuws

Daarom Periodiek Schenken

Leven met T1D

Nora

“We hopen dat wetenschap het leven van onze dochter makkelijker gaat maken”

De 3-jarige Nora* heeft type 1 diabetes. Ze zit al een paar weken niet lekker in haar vel als in juli 2020 bij de huisarts blijkt dat haar bloedglucose veel te hoog is. Ze heeft type 1 diabetes. De tijd die volgt staat voor het gezin in het teken van wennen aan de diabetes. Inmiddels gaat het goed met Nora. Maar haar ouders hebben één duidelijke wens: “We hopen dat technologie haar leven makkelijker gaat maken én dat type 1 diabetes uiteindelijk genezen wordt.” Daarom kozen ze voor Periodiek Schenken aan JDRF Nederland.

“In eerste instantie schrik je van de boodschap”, vertelt Nora’s vader over de diagnose. “Maar je gaat ook gelijk in een soort overlevingsstand: je laat alles over je heen komen.” Op de vierde dag in het ziekenhuis kreeg Nora een insulinepomp en vanaf dat moment werd de nieuwe situatie snel normaler. Nora’s moeder: “Soms schommelen haar waardes nog, maar Nora speelt buiten, ze gaat naar de peuterspeelzaal en doet alles wat een 3-jarige zou moeten doen.”

Ze hebben hun hoop gevestigd op de wetenschappelijke ontwikkelingen in de toekomst. “Het ongedwongene is eraf. Als ze naar school, sport of kinderfeestjes gaat: er moet altijd iemand zijn die genoeg weet van type 1 diabetes. Je moet er altijd rekening mee houden.” Die gedachte maakte dat de ouders zich eigenlijk al vanaf de diagnose verdiepten in de wetenschap. “De ontwikkelingen moeten een vlucht gaan nemen. Daarom keken we al af en toe met een schuin oog naar het werk van JDRF.”

Structureel bijdragen

Ze maakten de keuze voor periodiek schenken en leveren daarmee nu een bijdrage aan JDRF Nederland voor wetenschappelijk onderzoek naar type 1 diabetes. Zo dragen ze de komende jaren structureel bij aan wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot de oplossing voor hun eigen dochter.

Periodiek schenken

De weg naar een wereld zonder type 1 diabetes is geen sprint, maar een marathon. Wij hebben daarom enorm veel aan de jarenlange steun van onze vaste donateurs. Leg je vast dat je JDRF minimaal vijf jaar lang wil steunen met een vast bedrag per jaar? Dan kun je die gift volledig aftrekken op je belastingaangifte. Het enige dat nodig is, is een officiële overeenkomst waarin de schenking is vastgelegd.

Meer weten over Periodiek Schenken

En het blijft niet bij hun eigen structurele bijdrage voor een wereld zonder type 1 diabetes. Ze vroegen ook mensen in hun eigen kring om JDRF te steunen. “We weten dat de opa’s en oma’s vaak rond de feestdagen goede doelen steunen en hebben toen voorzichtig gezegd: wil je wat doen, dan is JDRF een goede optie.”

Bewuste keuze

De keuze voor JDRF maakten ze heel bewust: “Bij diabetes wordt vaak gedacht aan oudere mensen, maar het raakt júist ook jonge kinderen. Type 1 krijg je ook als heel gezond leeft.” Die focus van JDRF op het voorkomen, genezen én beter behandelen van type 1 diabetes sprak hen aan. Met hun bijdrage hopen de ouders bij te dragen aan een wereld zonder type 1 diabetes. “We hopen op een grote doorbraak binnen tien jaar.”

Om de privacy van de betrokkenen te beschermen, is in overleg met de ouders gekozen voor een gefingeerde naam. De echte naam is bekend bij de redactie van JDRF Nederland.