Elke maand bespreken we in deze blog de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van internationaal wetenschappelijk onderzoek naar type 1 diabetes (T1D). Nieuwe inzichten, vooruitgang in lopende onderzoeken en grote doorbraken: alles komt aan bod. Deze keer gaan we in op de bijzondere missie van dr. Douglas A. Melton en het medicijn ustekinumab.
Type 1 diabetes genezen, de persoonlijke missie van Dr. Melton
Douglas A. Melton is een bioloog uit de jaren ‘80 gericht op genen. In 1991 kreeg zijn zoon Sam, van zes maanden oud, type 1 diabetes. Dokter Melton besloot vanaf dat moment zijn onderzoek te richten op de biologie van de alvleesklier. Tien jaar later kreeg ook zijn dochter Emma type 1 diabetes.
Momenteel focust dr. Melton zich op het maken van bètacellen om de bètacellen die vernietigd worden door het lichaam te vervangen. Op deze manier kan de alvleesklier weer insuline produceren. Zijn lab richt zich op het omzetten van stamcellen naar bètacellen. In 2014 publiceerde hij een paper om uit te leggen hoe dat gedaan kan worden. Hij kan nu oneindig veel functionerende bètacellen maken. De volgende stap is om de bètacellen in mensen te krijgen. Dit is het doel van zijn bedrijf Semma therapeutics (genoemd naar zijn twee kinderen).
JDRF financiert onderzoek van veelbelovende wetenschappers, zoals dr. Melton, om zo het leven van mensen met type 1 diabetes te verbeteren en T1D uiteindelijk te genezen.
Meer lezen hierover? Dat kan hier (Engelstalig).
Ustekinumab: een medicijn voor psoriasis én type 1 diabetes?
Er zijn al veel medicijnen voor verschillende auto-immuunziektes, maar niet voor type 1 diabetes. Nu doen wetenschappers experimenten, door JDRF gefinancierd, om daar verandering in te brengen. Deze testen worden gedaan met ustekinumab, een medicijn dat op dit moment wordt gebruikt voor de behandeling van psoriasis, de ziekte van Crohn en andere auto-immuunziektes.
Ustekinumab zou de immuuncellen kunnen blokkeren net na het ontwikkelen van T1D. De hoop is dat de overgebleven insulineproducerende cellen worden beschermd en er zelfs opnieuw cellen aangemaakt worden.
Na de eerste pilotstudie, die een succes was, staan nu twee tests op de agenda met ustekinumab. De eerste zal plaatsvinden in Canada, waar zestig participanten tussen de 16 en 25 jaar meedoen. De andere test is in het Verenigd Koninkrijk. Hier doen jongeren tussen de 12 en 18 jaar mee waarbij de diagnose type 1 diabetes niet langer dan honderd dagen eerder gesteld is.
Meer lezen hierover? Dat kan hier (Engelstalig).
Type 1 diabetes (T1D) de wereld uit helpen: dat is de missie van JDRF. Om dit te bereiken werken wij wereldwijd samen voor het beste wetenschappelijk onderzoek. Jouw steun maakt dat een oplossing voor T1D dichterbij komt. Samen maken we van type één, type géén!
Help ons