Archief

Een Flash Glucosesensor en dan… Zo start je goed met je sensor!

Het was groot nieuws anderhalve week geleden: Flash glucose monitoring (FGM) zit per direct in het basispakket. Veel mensen met type 1 diabetes dienden gelijk een verzoek in bij hun arts voor een glucosesensor. En dat komt niet uit het niets: zo’n sensor kan het leven met type 1 diabetes een stuk makkelijker maken en veel diabeten verlangen al tijden naar zo’n sensor. Maar als je hem dan ineens krijgt, de doos met sensoren wordt bezorgd en je wil er het liefst direct mee aan de slag: hoe begin je dan?

Loes Heijmans en JDRF-collega Orietta Koster hebben zich maandenlang ingezet voor sensorvergoeding. Deze stap is voor hen dan ook een grote, al blijft er werk aan de winkel. Orietta Koster: “Loes en ik zijn ontzettend blij dat FGM per direct vergoed wordt! Het is voor tienduizenden mensen enorm goed nieuws dat ook zij nu een betere gezondheid en kwaliteit van leven kunnen genieten. Aan de andere kant vallen er nog steeds mensen buiten de boot, omdat CGM nog steeds meestal niet vergoed wordt. Daar blijven we ons dus hard voor inzetten.”

Verjaardagscadeautje

Maar FGM wordt nu, na conclusie van het Zorginstituut, wel vergoed. Die vergoeding van de FGM voelt misschien wel als een verjaardagscadeautje waar je maanden op hebt gewacht, maar het als een wildebras uitpakken om er direct mee te gaan spelen, is wellicht wat onverstandig. Overleg met je zorgverlener en lees de instructies van de leverancier van je sensor. Kortom: wees goed voorbereid.

Als je de Freestyle Libre van Abbott gebruikt, zijn er bijvoorbeeld verschillende manieren om aan informatie te komen. Zo is er dit stappenplan, staat YouTube vol met instructievideo’s en kan op Facebook veel informatie gevonden worden.

Ontdekkingstocht

Maar ook op de Facebookpagina van Sensorvergoeding worden tips, tricks en ervaringsverhalen gedeeld door nieuwe en oude sensorgebruikers. Daar kan je bijvoorbeeld ook vinden hoe het zit met het aanvragen van de FGM. Ook geeft Loes Heijmans in een video antwoord op vragen over hoe het nu zit met de vergoeding van sensoren.

En als je dan écht helemaal klaar voor de start bent, dan begint de ontdekkingstocht pas echt: want welke nieuwe kennis heeft de FGM jou te bieden? Wat ga jij doen met die nieuwe inzichten? Hoe zien je vingers eruit als je niet meer zes of acht of zelfs meer dan tien keer per dag hoeft te prikken? Het zal allemaal even wennen zijn. Maar die FGM pakken ze je niet zomaar meer af, dus je hebt tijd om het allemaal uit te zoeken. Geduld… is een schone zaak ;)