Archief

JDRF Nederland pleit voor toelating en vergoeding nasale glucagon

Ernstige hypoglykemieën kunnen een dramatische impact hebben op het leven van mensen met type 1 diabetes en betrokkenen. De huidige behandeling van een ernstige hypo met behulp van een glucagonkit schiet tekort, doordat deze methode ingewikkeld is. Een alternatief is nasale glucagon, die door middel van een neusspray toegediend kan worden, wat een stuk eenvoudiger is. JDRF Nederland pleit voor het toelaten van deze behandelmethode en voor vergoeding van dit middel.

Tijdens een ernstige hypo is iemand niet meer in staat zelf iets te doen om de eigen bloedsuiker te laten stijgen. Dit betekent dat hulp van een ander nodig is, waarbij regelmatig een glucagoninjectie gebruikt moet worden. Deze injectie is echter ingewikkeld in gebruik, omdat de glucagon eerst gemengd moet worden tot een injecteerbare vloeistof en deze injectie vervolgens ook toegediend moet worden door een naaste. Vaak is dit een persoon met weinig tot geen medische ervaring, waardoor het toedienen van een glucagoninjectie moeizaam gaat en een angstige ervaring kan zijn.

"De glucagonpen was nodig, maar mijn man durfde hem niet te gebruiken"

Achterban

JDRF Nederland heeft de achterban gevraagd naar ervaringen met ernstige hypo’s en de glucagonkit. Een van de reacties luidt: “Ik heb een keer een hypo gehad waarbij mijn man in moest grijpen. Hij kreeg mij ’s ochtends nauwelijks wakker en ik weigerde druivensuiker te slikken. De glucagonpen was nodig, maar mijn man durfde hem niet te gebruiken. Deels door de grote naald, maar ook vanwege het ingewikkelde gebruik op zo’n stressvol moment. Hij heeft de huisarts gebeld die mij uiteindelijke en half uur later een glucagoninjectie heeft gegeven. (…) Een neusspray had hier echt uitkomst geboden. Dat had mijn man gedurfd en is veel eenvoudiger in het gebruik.”

De meeste mensen die reageerden op onze vraag staan positief tegenover een nasale variant van glucagon. Zij hebben weinig tot geen positieve ervaringen met de huidige glucagonkit en hopen op een eenvoudigere, handzamere manier om een ernstige hypoglykemie te behandelen. Ook in een poll op de Facebookpagina van JDRF Nederland laten mensen weten positief tegen nasale glucagon te staan. 79% van de mensen die een reactie gaf zou glucagon sneller gebruiken als ze de keuze hadden voor een neusspray.

Toelating

Als JDRF Nederland pleiten we er dan ook voor dat nasale glucagon binnenkort toegelaten wordt als behandelmethode voor ernstige hypoglykemieën en dat dit middel vergoed wordt voor patiënten met type 1 diabetes. Met nasale glucagon kunnen ernstige hypoglykemieën gemakkelijker behandeld worden, waardoor deze ervaringen een minder dramatische impact hebben op het leven van mensen met type 1 diabetes en hun naasten.