Archief

Insuline "slim" maken door add-ons

Door Robin Goudeketting

De laatste vorm van slimme insuline die we bespreken komt neer op het verbeteren van bestaande vormen van insuline met gespecialiseerde uitbreidingsmodules. Het is in feite hetzelfde principe als een televisie slim maken met behulp van een Chromecast of een Apple TV. Hierdoor wordt een gewone televisie ineens een "Smart TV".

Wat moet er gebeuren?

Het ontwerpen van zo'n moleculaire "add-on" is een hoop werk en staat nog in de kinderschoenen. Eerst moet de add-on vastgemaakt kunnen worden aan een insuline molecuul zonder dat het dit kapot maakt. Dan begint het werk van de add-on pas. Deze moet namelijk het insuline molecuul aan en uit zetten afhankelijk van de hoogte van de bloedsuikerspiegel. Hiervoor moet het gevoelig zijn voor de hoeveelheid suiker in het bloed en dusdanig van vorm kunnen veranderen dat het de activiteit van de insuline kan beïnvloeden.

Pas als er add-ons zijn die dit kunnen, kan een vorm van slim-gemaakte insuline getest worden in diermodellen. Het zal dus nog zeker een aantal jaren duren voordat zo'n vorm van slimme insuline in mensen getest kan worden.

Waar staan we?

[caption id="attachment_17307" align="alignright" width="200"] Dr. Chandrabali Bhattacharya[/caption]

Op dit moment lopen er twee onderzoeken naar deze moleculaire add-ons die JDRF financiert. Het eerste is een onderzoek van dr. Chandrabali Bhattacharya aan het Amerikaanse MIT. In haar onderzoek maakt en test Bhattacharya een aantal verschillende glucose-gevoelige moleculen. Als de eerste tests veelbelovend zijn, zal ze deze moleculen proberen te koppelen aan insuline. Daarna hoopt ze deze slimme insuline nog te testen in muizen. Bhattacharya wil het hele proces, van het ontwerpen van de add-ons tot het testen van de insuline in dieren, in de komende drie jaar doen.

[caption id="attachment_17311" align="alignleft" width="200"] Dr. David Baker[/caption]

Professor David Baker, aan de Universiteit van Washington, pakt zijn onderzoek op een andere manier aan. Baker en zijn collega's zijn gespecialiseerd in het digitaal ontwerpen van eiwitten. Het JDRF ziet hierin kansen en heeft eind 2018 een project van Baker gefinancierd met bijna €500.000. In dit project proberen Baker en zijn collega's de moleculaire add-ons digitaal te ontwerpen. Door digitaal te werken, kunnen ze meer verschillende eiwitcombinaties testen, welke vervolgens in dieren en mensen getest kunnen worden.

Lees ook:
Slimme insuline: waar staan we?
Hoe werkt slimme insuline?
Hoe laten we insuline slim werken?