Nieuws

Bezuinigingen in de zorg beperken belangrijke keuzevrijheid voor mensen met type 1 diabetes

JDRF

Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, wil vanaf 1 januari 2023 grootschalig gaan bezuinigen op medicijnen. In een brief aan de Tweede Kamer meldt hij dat het gaat om een bedrag van 140 miljoen euro. Voor mensen met type 1 diabetes betekent dit waarschijnlijk dat zij verplicht gebruik moeten gaan maken van de goedkoopste insuline. Als zij andere insuline willen, dan moeten zij zelf bij betalen.

Goede gezondheidszorg is belangrijk. Keuzevrijheid voor mensen met type 1 diabetes is hier een groot onderdeel van. Diabetes heeft grote impact op het leven, maar met de juiste behandeling kunnen mensen met type 1 diabetes het beste uit het leven halen. Veranderen van insuline heeft invloed op die best mogelijke behandeling.

Toegankelijkheid van zorg

Daarbij zijn mensen met type 1 diabetes hun eigen risico, ruim 300 euro, eigenlijk ieder jaar sowieso kwijt om de zorg te krijgen die zij nodig hebben. Niet iedereen kan nog meer geld op tafel leggen, om de insuline te gebruiken die het beste werkt. De toegang tot diabeteshulpmiddelen voor mensen die leven met deze chronische ziekte, wordt dus beperkt als de voorgenomen bezuinigingen doorgaan.

Stichting JDRF Nederland hoopt dat de minister zijn plannen herziet, net als Sam Mebius die een petitie startte tegen de voorgenomen bezuinigingen. Mensen met type 1 diabetes zijn 24 uur per dag bezig met hun ziekte. Samen met hun behandelaren kunnen zij bepalen wat de best mogelijke behandeling is, om voluit te kunnen leven met type 1 diabetes.