Nieuws

Kan ik erg moe zijn van type 1 diabetes?

Leven met T1D

Moe is iedereen weleens en moe van het hebben van een chronische ziekte is zo af en toe heel normaal. Maar chronisch moe? Altijd uitgeput en energieloos: kan dat ook komen door type 1 diabetes? De combinatie T1D en chronische vermoeidheid komt in ieder geval voor en dat lijkt niet onlogisch.

Zeker als het lichaam wat ontregeld is en de bloedsuikers continu pieken en dalen vertonen, heeft het lichaam heel wat te verduren. Tel daar het gebrek aan nachtrust (bijvoorbeeld door nachtelijke hypo's en hypers) bij op en je bent aardig op weg om moe en futloos te worden.

Energie is eigenlijk de oorzaak en het gevolg van moeheid bij type 1 diabetes. Je eet koolhydraten om energie te krijgen, maar van teveel koolhydraten (of te snelle koolhydraten), schiet je bloedsuikerwaarde omhoog waardoor je weer moe wordt. Dan ben je ook nog eens veel energie kwijt met nadenken wat je wel en niet moet doen, koolhydraten tellen en bezig zijn met alles wat erbij hoort.

Let op: deze moeheid moet niet worden verward met ziektes zoals Myalgische Encefalomyelitis (ME), wat beter bekend staat als het chronischevermoeidheidssyndroom, of fybromyalgie (pijn in bindweefsel en spieren). Hierbij kan ook een gebrek een energie worden geconstateerd, maar dit is essentieel anders dan de moeheid door type 1 diabetes.

Het kortste antwoord is dus: ja, je kan erg moe zijn van type 1 diabetes. Maar neemt de vermoeidheid ernstige vormen aan, dan is het raadzaam om met je klachten naar de dokter te gaan. Alleen dan kan gekeken worden of er misschien meer aan de hand is.

Tags: t1d basics