Nieuws

Dexcom G6 - wat is er nieuw?

Leven met T1D

Afgelopen november deelde JDRF in een nieuwsbericht dat de Dexcom G6 naar verwachting in 2018 gelanceerd zou gaan worden. In maart 2018 is de G6 officieel goedgekeurd door de FDA en deze zal naar verwachting in de loop van 2018 beschikbaar worden voor iedereen die hierin geïnteresseerd is.

Zoals we hem kennen...
In vergelijking met het G5-systeem zijn veel onderdelen bij de G6 gelijk gebleven. Zo kan het G6-systeem worden uitgelezen met een receiver, een applicatie op een smartphone of beiden. Daarnaast geeft de G6, net als de G5, alarmen bij een te hoge of te lage glucosewaarde en bij snel veranderende glucosewaarden.

Ook is de G6 goedgekeurd vanaf een leeftijd van 2 jaar, net als het G5-systeem. Tot slot mag de G6 gebruikt worden om beslissingen te maken voor de toediening van insuline.

...en toch vernieuwd!
Ook zijn er zeker een aantal vernieuwingen doorgevoerd die de G6 een stuk gebruiksvriendelijker maken dan de G5. Hieronder zetten we de belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje.

De G5 vereist bijvoorbeeld twee kalibraties met een vingerprik direct na de opwarmperiode van twee uur. Vervolgens moet elke 12 uur een kalibratie plaatsvinden, zodat de sensor zo min mogelijk afwijking vertoond. Bij de G6 is kalibratie niet meer nodig.

Wel is het mogelijk te kalibreren als de waarden hinderlijk afwijken. Dit komt echter weinig voor. Het G6-systeem heeft de nauwkeurigheid van de G5 behouden, zelfs na tien dagen gebruik.

Verlengde levensduur
De G5 heeft een officiële levensduur van zeven dagen, waarna de sensor vervangen moet worden. Bij de G6 is deze levensduur verlengd tot tien dagen. Daarna schakelt de G6 zichzelf uit. De sensor kan dan niet meer herstart worden.

Dit kon bij de G5 wel door simpelweg de transmitter op dezelfde sensor aan te sluiten en vervolgens deze te registeren als een nieuwe sensor. Dit is niet meer mogelijk met het G6-systeem.

Nieuwe applicator
Het aanbrengen van een G5 is een lastig karwei: de gebruiker moet zelf de aanbrengnaald in de huid duwen middels een applicator. Dit kan een pijnlijk proces zijn wat, zeker bij jonge kinderen, een slechte ervaring kan zijn. De nieuwe G6 wordt aangebracht middels een compleet vernieuwde applicator met enkel één knop met daaroverheen een veiligheidspal.

De sensor bevindt zich al in de applicator en de gebruiker hoeft enkel de sticker van de sensor te verwijderen, de veiligheidspal van de applicator te halen. Met een druk op de knop wordt de sensor vervolgens op de huid aangebracht. Vervolgens verwijder je de applicator van de huid, druk je de transmitter op de sensor en is de G6 klaar om te worden opgestart.

Transmitter
De transmitter van de G5 steekt een flink stuk uit boven de sensor. Dit kan problemen opleveren als je bijvoorbeeld tegen een deur stoot en de sensor hier achter blijft hangen. De transmitter van de G6, is ongeveer een derde dunner en daarom volledig vlak met de sensor.

Dit zorgt voor meer draagcomfort en bij het gebruik blijf je minder snel ergens achter hangen. De G6-transmitter heeft dezelfde drie maanden levensduur als die van de G5.

Voor meer informatie over de vernieuwde Dexcom-sensor, verwijzen we je graag naar de website van Dexcom.