Nieuws

Dit vinden jullie het meest irritant aan type 1 diabetes

Leven met T1D

Frustratie

De kans op complicaties bij type 1 diabetes, hoge en lage bloedglucosewaardes, de reacties van anderen: het zijn allemaal irritaties die komen kijken bij type 1 diabetes. De ziekte heeft grote impact. Dat blijkt wel als je even door jullie reacties scrolt op de Blue Monday-oproep op onze Facebookpagina.

Op Blue Monday vroegen we iedereen met type 1 diabetes op Facebook naar de grootste irritaties van het leven met deze chronische ziekte. Onder het motto ‘Even klagen en weer door’ deelden honderden mensen hun frustraties. “Vooral het onbegrip”, schrijft Karen. “Diabetes komt met dingen die niet te begrijpen zijn voor een ander.”

24/7 diabetes

En van dat soort reacties zijn er meer. Zo reageert Claudia: “Dat niemand iets aan je ziet en dat het er toch 24/7 is”. Dat type 1 diabetes er nooit even niet is, is misschien wel het lastigste. Zo zou Diana weleens een dagje vrij willen van diabetes en schrijft Jort: “Dat het zo uitzichtloos lijkt en dat je de rest van je leven moet knokken.”

“Mijn patiënten laten zien dat type 1 diabetes hebben topsport is”

En Veronique, moeder van twee kinderen met diabetes, laat weten: “Ik vind het vooral frustrerend dat je nooit een dag onbezorgd ergens naartoe kan”. Diabetesverpleegkundige Marianne vat het in één klap samen: “Mijn patiënten hebben me laten inzien dat het hebben van type 1 diabetes topsport is”.

Leven met type 1

Voor Dick, die al vijftig jaar type 1 diabetes heeft, wordt de lijst met irritaties te uitgebreid. “Te lang om te zeuren. Gewoon doorgaan met ademhalen en blijven lachen.” Ook Laura telt haar zegeningen. Zij schrijft: “Wat ik niet lees, is dat we in deze moderne tijd leven met insuline en daar ons leven aan te danken hebben. Gelukkig valt er met type 1 diabetes te leven!”

Wetenschappers ontdekten ruim honderd jaar geleden insuline als behandeling voor type 1 diabetes. Samen met jou wil JDRF onderzoek naar oplossingen voor type 1 diabetes versnellen. Help mee en doneer voor onderzoek: klik hier.