Nieuws

Een tweede keer zwanger met type 1 diabetes: ‘Het is best pittig’

Leven met T1D

Valerie rood

Valerie van de Luitgaarden heeft type 1 diabetes en is 24 weken zwanger van haar tweede kindje. Haar zwangerschap van zoontje Liam (3) vond ze zwaar, maar na veel wikken en wegen besluit ze toch voor een tweede kindje te gaan. Valerie: “Mijn HbA1c is het probleem niet, maar mijn perfectionisme leidde de vorige keer tot enorme angst."

Zwanger worden en zijn met type 1 diabetes is zwaar. Hoge bloedglucosewaardes kunnen effect hebben op de gezondheid van het ongeboren kindje en daarbij verandert er tijdens een zwangerschap nogal wat in je lichaam. Tijdens de zwangerschap van zoontje Liam is Valerie doodsbenauwd dat er iets misgaat. “Een waarde boven de 8 mmol/L... ik moest er niet aan denken”, vertelt ze.

Postnatale depressie en diabete

Negen maanden lang lukt het haar eigenlijk niet om te genieten. Na de bevalling krijgt ze een heftige postnatale depressie. “Ik wilde heel graag voor mijn dertigste een tweede kindje. Maar ik wilde ook voorkomen dat ik weer die angst zou voelen.”

In deze video vertelt Valerie over haar zwangerschap van Liam:

Ze maakt een afspraak bij een gynaecoloog, nog voor ze probeert zwanger te worden. “Ik wilde echt weten: hoe kan ik hier een tweede keer anders mee omgaan?” De gynaecoloog verwijst haar door naar POP-poli: hier worden kwetsbare, zwangere vrouwen intensiever begeleid en krijgen zij maatschappelijke of psychische ondersteuning wanneer dat nodig is. “Het voelde best wel als een stempel”, vertelt Valerie. “Maar met type 1 diabetes ben je als zwangere vrouw best kwetsbaar."

POP-poli bij type 1 diabetes

Bij de POP-poli kan ze vaker en langer terecht bij de gynaecoloog, krijgt ze begeleiding van een psycholoog en mag ze vragen om bredere hulp als het nodig is. “Als ik me ergens druk om maak dan is daar aandacht voor.” Valeries grootste angst zit in het laatste trimester, wanneer je als zwangere minder gevoelig wordt voor insuline. “De kans op hogere bloedglucoses maakte me de vorige zwangerschap enorm gestrest. Nu leer ik hoe ik daar beter mee om kan gaan.”

Daarnaast krijgt ze sinds kort begeleiding van een psychiatrisch verpleegkundige, die haar coacht om ondanks haar type 1 diabetes, nu al meer te genieten van haar zwangerschap en de komst van een tweede. “Ze noemen dat moeder- en kindbegeleiding”, licht Valerie toe. “Iedere drie weken hebben we een afspraak en daarin gaat het bijvoorbeeld over hoe ik nu al een band op kan bouwen met mijn kindje.”

Vertrouwen

Het maakt dat Valerie steviger in haar schoenen staat. “De POP-poli is een soort vangnet: ik voel me echt serieus genomen.” Ze raadt dan ook iedereen hulp te vragen, want een zwangerschap met type 1 diabetes is niet niks. “Je mag best eerlijk zeggen: het is best pittig”, heeft Valerie nu geleerd. Zelf gaat ze met veel meer vertrouwen de komende maanden tegemoet. “Ik geloof nu echt: als ik gelukkig en relaxed ben, is dat het beste voor mijn kind.”

Wil je meer lezen over type 1 diabetes en zwangerschap? Dat kan op onze Leven met T1D-pagina over dit thema.

Type 1 diabetes en zwangerschap