Kun je zwanger worden met type 1 diabetes? Ja, ook vrouwen met type 1 kunnen zwanger worden en een gezond kind krijgen. Dit vraagt echter wel wat moed en inzet. Want wisselende bloedsuikers kunnen een negatief effect hebben op de (ongeboren) baby. En dan is het regelen van die bloedsuikers met een dosis zwangerschapshormonen ook vaak nog lastiger.
Het belangrijkste is dan ook om nog voordat je zwanger bent met je internist te praten over een zwangerschap. Samen kan je dan werken aan een plan van aanpak om jouw glucosewaarden zo stabiel mogelijk te krijgen en een mogelijke zwangerschap zo veilig mogelijk te maken. Het vergt behoorlijk wat extra controle om met type 1 diabetes een zwangerschap goed door te maken.
Groen licht
Onder vrouwen met type 1 diabetes gaat het vaak over ‘groen licht’. Hiermee wordt het moment bedoeld waarop je behandelaar zegt: je regulaties is goed genoeg om zwanger te worden. Meestal moet je om ‘groen licht’ te krijgen twee keer een Hba1c onder de 53 mmol met een tussenpose van drie maanden. Ook wordt gekeken of je waardes stabiel zijn geweest. EEn Hba1c onder de 53 mmol, maar met hoge pieken en dalen leidt vaak niet tot ‘groen licht’.
Ben je zwanger? Ook dan is intensief contact met je diabetesteam van belang. Ze kunnen je aan een sensor helpen (dit kan vaak ook al voordat je zwanger bent). En je kan regelmatig met ze overleggen, zodat je zwangerschap zo probleemloos verloopt. Was de zwangerschap onverwacht? Probeer dan zo snel mogelijk contact met ze te zoeken. Hoe sneller je goed ingesteld bent, hoe beter.
Gevolgen
Het grootste gevaar voor een ongeboren baby zit in veel te hoge bloedsuikers. In de eerste fase van de zwangerschap heb je met hoge suikers een grotere kans op een miskraam. Daarnaast kan je kindje door hoge glucosewaarde te snel groeien of direct na de geboorte een hypo krijgen (omdat het in de baarmoeder te veel ‘gewend’ is aan jouw suikers).
Van lage bloedsuikers heeft een ongeboren kindje weinig last. Maar dit is voor moeders vaak wel vervelend en dat kan mogelijk wel effect hebben op de baby.
De bevalling
Iedere bevalling is anders en dat geldt ook voor vrouwen met type 1 diabetes. Het enige wat zeker is, is dat de bevalling hoogstwaarschijnlijk in het ziekenhuis plaatsvindt om de mogelijke risico’s zoveel mogelijk te beperken.
En vergeet vooral niet ook te ontspannen. Een zwangerschap met type 1 diabetes brengt veel stress en onzekerheid met zich mee. Je moet er veel tijd, energie en moeite insteken en dan is het lastig om ook nog te genieten van het zwanger zijn. Je moet vaak op controle, je kijkt veel naar de cijfertjes en je hebt weinig tijd voor andere dingen. Maar bedenk vooral: je doet onwijs hard je best en daar krijg je als alles goed gaat een prachtig kindje voor terug.
In de video hieronder vertelt Valerie over haar zwangerschap en bevalling van Liam (2).
Deze videoboodschap betreft uitsluitend de persoonlijke ervaringen en mag op geen enkele wijze worden opgevat of begrepen als geneeskundig advies. Je dient te allen tijde naar je eigen huisarts, specialist, diabetesverpleegkundige of behandelaar te gaan voor advies met betrekking tot jouw situatie. Ook als je vragen hebt naar aanleiding van deze videoboodschap adviseren wij je hiervoor in eerste instantie naar je eigen arts of behandelaar te gaan.