Jong met T1D

T1D en je diabetesteam

Leven met T1D

Diabetesteam

Huisarts, diabetesverpleegkundige, diëtist, internist-endocrinoloog, psycholoog, podotherapeut, gynaecoloog, oogarts, apotheker: allemaal termen die je in de medische molen van type 1 diabetes tegen kan komen. Misschien heb je deze personen als diabetesveteraan allemaal al voorbij zien komen. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je tot nu toe nog geen podotherapeut of gynaecoloog nodig had.

Wie heb je wanneer nodig? En wat moet je bijvoorbeeld regelen als je gaat verhuizen of om andere redenen een ander behandelteam zoekt? En wordt alle zorg die je wellicht nodig hebt met type 1 diabetes vergoed? Hieronder leggen we het uit. Geen zin om alles door te lezen? De belangrijkste personen in je diabetesteam hebben we in deze infographic samengevat.

De eerste dokter waar je met algemene vragen naartoe gaat, is uiteraard de huisarts. Jouw eigen huisarts helpt je bij ‘kleine’ problemen, met tips, informatie of medicijnen, of verwijst je door naar een specialist als dat nodig is. Al een tijdje last van een keelontsteking? Of loop je een blessure op tijdens het sporten? Dan kan je terecht bij de huisarts. Het is overigens niet verplicht je in te schrijven bij een huisarts, maar dit is, zeker met type 1 diabetes, wel aan te raden. Een huisarts in de buurt vind je eenvoudig via de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Deze zorg wordt vergoed in de basisverzekering. Voorgeschreven medicijnen vallen wel onder het eigen risico. Hoewel de huisarts, of praktijkondersteuner, in sommige gevallen ook de continue zorg rondom type 1 diabetes op zich neemt, kom je daarvoor bij je diagnose in de meeste gevallen bij een diabetesteam terecht. In zo’n team zijn verschillende disciplines verzameld.

Allereerst krijg je vaak begeleiding van een internist-endocrinoloog, ook wel los van elkaar internist of endocrinoloog genoemd. Deze arts is onder andere gespecialiseerd in ziekten rondom organen die een hormoon aanmaken: bij type 1 diabetes de alvleesklier die insuline moet aanmaken.Onder de 18 heb je vaak een kinderarts, gespecialiseerd in Interne Geneeskunde.

Gemiddeld kom je als patiënt ongeveer eens per 3-4 maanden bij een internist-endocrinoloog. Deze consulten vallen binnen de basisverzekering evenals noodzakelijke geneesmiddelen (zoals insuline of metformine) die voorgeschreven worden door je huisarts of medisch specialist. Wel betaal je hiervoor je eigen risico.

Daarnaast zit in je diabetesteam vaak ook een diabetesverpleegkundige. Hij of zij geeft vaak informatie en instructie, bijvoorbeeld over het verzorgen van je lichaam of de medische apparatuur die je gebruikt, maar geeft ook praktische hulp. Ook controleert de diabetesverpleegkundige meestal spuit- of infuusplaatsen en wondjes aan voeten en handen. En hij of zij kijkt naar je insuline-instellingen of leert je hoe je deze zelf kunt aanpassen als dat nodig is.

Wie wellicht ook naar je insuline-instellingen kijkt is een diëtist. De persoon richt zich voornamelijk op advies over voeding, informatie over (het tellen van) koolhydraten en het berekenen van bepaalde insulineratio’s. Met vragen over voeding, het effect van sommige koolhydraten of waarom je bloedsuiker altijd stijgt na specifiek eten of drinken, moet je bij de diëtist zijn. Je hebt recht op vergoeding van drie behandeluren bij een diëtist per jaar.

Voeten zijn een heikel punt bij mensen met type 1 diabetes. Het kan dan ook goed dat je bij klachten op bezoek gaat bij een podotherapeut: de specialist op het gebied van voetklachten. Hiervoor heb je geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig. De podotherapeut wordt, helaas, meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Een heel andere discipline, die je met type 1 diabetes maar zo nodig kan hebben, is de psycholoog. Diabetes kan best zwaar zijn en je bloedsuikers kunnen je mentale welzijn behoorlijk beïnvloeden. Zo is ook hier te lezen. Het is dus niet ondenkbaar dat je daar ondersteuning bij nodig hebt van bijvoorbeeld een psycholoog.

Deze zorg wordt echter meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering. Meer weten over hoe het precies zit met vergoedingen? Kijk dan hier.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger, dan is het verstandig dit te melden bij je internist-endocrinoloog. Deze zal je waarschijnlijk doorverwijzen naar een gynaecoloog. Meer over diabetes en zwangerschap vind je hier. Gynaecologische zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering én het eigen risico geldt hier niet voor.

De laatste discipline die nog benoemd moet worden is de oogarts. Met type 1 diabetes heb je een verhoogd risico op oogproblemen. Vaak kom je een keer per jaar of per twee jaar bij een oogarts. Deze zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Let op! Een eventueel consult voor de keuring voor je rijbewijs valt hier niet onder.

Bij de meeste artsen en specialisten kom je door een doorverwijzing. Via de huisarts en het ziekenhuis krijg je de zorg die je nodig hebt. Meestal hoef je hier zelf weinig voor te doen. En ook de vergoeding via de verzekering verloopt vaak zonder dat je er zelf iets van merkt.

Wil je overstappen van behandelteam, bijvoorbeeld door een verhuizing of misschien omdat je huidige behandelaar niet bevalt? Via de Vergelijkingshulp voor mensen met diabetes, kan je zorg online vergelijken.

Ga je overstappen? Dan is het wel handig om zelf het een en ander te regelen. Zo moet je bij het ziekenhuis waar je naartoe wilt, vragen of je daar terecht kan en check ook bij jou zorgverzekeraar of het ziekenhuis een contract heeft. Zo voorkom je dat je onverwacht zelf moet bijbetalen voor je behandeling. Je medische gegevens kan je altijd meenemen naar een andere behandelaar.

Met type 1 diabetes ga je in je leven veel verschillende (medisch) specialisten zien. Hopelijk weet hierdoor iets meer over de verschillende rollen van al deze personen én wat je moet regelen voor bepaalde zorg.

Ps: meer weten over de vergoeding van hulpmiddelen voor je type 1 diabetes? Kijk dan eens op de website van het Zorginstituut.

Hoe andere jongeren met T1D naar hun diabetesteam kijken? Je ziet het in onderstaande video.

Deze videoboodschap betreft uitsluitend de persoonlijke ervaringen en mag op geen enkele wijze worden opgevat of begrepen als geneeskundig advies. Je dient te allen tijde naar je eigen huisarts, specialist, diabetesverpleegkundige of behandelaar te gaan voor advies met betrekking tot jouw situatie. Ook als je vragen hebt naar aanleiding van deze videoboodschap adviseren wij je hiervoor in eerste instantie naar je eigen arts of behandelaar te gaan.

Bronnen:
https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-vergelijken/diabetes