Nieuws

JDRF UK onderzocht: beïnvloedt de coronapandemie de diabeteszorg?

Leven met T1D

Pexels anna shvets 3902732
© Foto door Anna Shvets via Pexels

In Groot-Brittanië deed JDRF na anderhalf jaar coronapandemie onderzoek naar hoe mensen met type 1 diabetes de zorg ervaren in coronatijd. Wat blijkt? Voor velen voelt het alsof de diabeteszorg minder werd tijdens de pandemie.

JDRF UK vroeg ruim duizend mensen met type 1 diabetes en ouders van kinderen met type 1 naar hun ervaringen. Meer dan de helft van deze groep heeft het gevoel niet gesteund te worden tijdens de coronacrisis. Daarnaast zegt 63% dat ze tijdens de coronapandemie niet de normale hoeveelheid diabeteszorg krijgt.

De beschikbaarheid van technologische hulpmiddelen lijkt hierin een bepalende factor. Mensen die bijvoorbeeld een insulinepomp en/of glucosesensor gebruiken, vinden zichzelf beter in staat hun diabetes onder controle te houden. Mensen met type 1 die deze technologie niet gebruiken hadden hier naar eigen zeggen meer moeite mee.

Lange termijn

De onderzoekers vroegen mensen met type 1 ook vooruit te kijken naar de effecten op de langere termijn. 47% van de volwassenen met type 1 diabetes denkt dat de pandemie impact gaat hebben op hun leven met de ziekte in de toekomst.

Hoe heb jij de diabeteszorg in Nederland ervaren de afgelopen twee jaar? We zijn benieuwd naar jouw ervaring. Laat een berichtje achter op Facebook of Instagram of stuur een mailtje naar info@jdrf.nl.