Nieuws

‘Type 1 diabetes is non-stop: dat merk je juist als het slecht uitkomt’

Leven met T1D

Foppe Houting

Foppe heeft type 1 diabetes. Zijn vriendin Frédérique niet. Zij probeerde twee dagen de DT1 Day2day-app, waarmee ze voor heel even ervaarde hoe het leven met type 1 diabetes is. Frédérique: “De app geeft je meer inzicht in de keuzes die je maakt met type 1 diabetes. Maar hoeveel invloed het echt heeft, dat zie ik bij mijn vriend, door het van dichtbij mee te maken."

Die impact van type 1 diabetes is groot. Foppe: “Het ‘non-stop’ element van type 1 merk je voornamelijk op de momenten dat je het niet wilt. Het is er juist als het slecht uitkomt: een hypo bij een tentamen, te hoog zitten met je bloedsuikers tijdens een date.” Frédérique: “Hij moet over veel meer nadenken. Gek voorbeeld: als ik kaasfondue wil eten, dan doe ik dat.” Maar voor Foppe is dat lastig, omdat de juiste hoeveelheid insuline dan lastig te bepalen is. “Het is iets kleins, maar zo zijn er nog duizenden voorbeelden voor iemand met type 1 diabetes.”

Wees niet bang

Los van dat type 1 diabetes er 24 uur per dag is, vindt Foppe dat er tegenwoordig goed mee te leven is. De technologische ontwikkelingen van nu maken dit ook makkelijker. Ook structuur, zoals ritme in je sporten, eten en slapen vindt hij belangrijk. Foppe: “En wanneer je er met een positieve mindset in staat, gaat het ook een stukje gemakkelijker. Wees niet bang voor een onzekere toekomst.” Toch ligt ook Foppe weleens wakker door kopzorgen. “Maar ik probeer het altijd rustig te relativeren. En wanneer je ‘spannende’ momenten overwint, zorgt dat voor een mentale boost.”

“Als ik naar mijn vriend kijk, is er zeker goed te leven met type 1 diabetes, maar dit is wel met veel ongemakken”, vertelt Frédérique. Die ongemakken ziet ze duidelijker bij Foppe, dan dat ze het zo ervaarde in de DT1 Day2day-app. “De app is zonder consequenties. Spoot ik te veel insuline of raadde ik de verkeerde hoeveelheid koolhydraten, dan merkte ik daar zelf niets van. Je klikt op oké en dan is het weg.”

‘Ik wil gewoon leven’

In het echte leven met type 1 diabetes is er geen optie om iets weg te klikken. Frédérique: “Maar het zou voor iedereen goed zijn om de app twee dagen te doen, omdat je wel een beter beeld krijgt van het leven met type 1.” Dat leven betekent voor Foppe dat het niet perfect hoeft. “Ooit belandde ik met mijn vader in een emotionele discussie, nadat mijn HbA1c veel te hoog was”, vertelt hij. “Ik studeerde net en ging veel uit. Mijn vader vroeg: moet je niet beter op je lijf passen?”

Maar Foppes uiteindelijke antwoord was duidelijk: “Ik wil gewoon leven, papa. Het kan allemaal niet perfect, maar dat maakt mij niet uit.” Hij wil zichzelf altijd in de spiegel aan kunnen kijken en zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zit. Iets wat zijn vriendin Frédérique vooral in de praktijk, maar ook met de app, ziet gebeuren. “Ook met type 1 diabetes kan je alles uit het leven halen.”

De DT1 Day2day-app van Novo Nordisk is niet langer beschikbaar vanaf februari 2023.