Met én zonder type 1 diabetes is het nogal een ding: roken en drugs. Rondom roken voert de Nederlandse overheid een ontmoedigend beleid. Sigaretten verdwijnen achter deurtjes bij de supermarkt, de prijzen lopen op en dat roken ongezond is wordt wijd verspreid. Roken en drugs hebben een negatieve invloed op de gezondheid, zowel met als zonder type 1 diabetes.
Toch brengt roken met type 1 diabetes extra risico’s met zich mee. Als je rookt heb je meer kans op verkoudheden en infecties van de luchtwegen. Terwijl je met type 1 diabetes al vatbaarder bent. Kan je roken met type 1 diabetes? Ja, zeker. Maar of het ook verstandig is... Roken vormt een extra risico voor hart- en vaatziekten, terwijl type 1 diabetes ook al een verhoogde kans geeft op dit soort complicaties. Het is niet voor niets dat hulp bij stoppen met roken sinds 1 januari 2020 100% vergoed wordt als je verzekerd bent.
Hoe met type 1 diabetes om te gaan met drugs, is een andere vraag. Drugs kent veel meer kanten dan roken. Allereerst: drugs zijn in Nederland verboden. Softdrugs (zoals bijvoorbeeld hasj en wiet) worden echter tot op zekere hoogte gedoogd en worden onder strikte voorwaarden verkocht in coffeeshops.
Over het effect van verschillende soorten drugs op type 1 diabetes is eigenlijk maar weinig bekend. Dat maakt het ook gelijk gevaarlijk: de gevolgen voor je diabetesregulatie zijn lastig in te schatten. Over het algemeen is het verstandig sowieso rekening te houden met het volgende:
- Drugs die zorgen voor een negatieve, depressieve staat van zijn (zoals heroïne en pijnstillers) zorgen voor een trager hartritme en langzame ademhaling. Ze beïnvloeden je beoordelingsvermogen en dat kan betekenen dat je bij gebruik een hypo niet herkent of vergeet insuline toe te dienen.
- Drugs die je oppeppen en stimuleren (zoals xtc en cocaïne) zorgen juist voor een snellere hartslag en kunnen daarom extreem gevaarlijk zijn. Ze kunnen leiden tot uitdroging en stillen je hongergevoel. Hierbij is het gevaar op ernstige hypo’s dus groter. Je herkent mogelijk de symptomen niet meer bij gebruik.
- Drugs die leiden tot hallucinaties (zoals cannabis, LSD en paddo’s) beïnvloeden de manier waarop je kijkt, hoort en voelt in het geheel. Als je waarneming verandert, is het lastig je bloedsuikers te controleren. Dit kan zowel hypo’s als hypers veroorzaken.
Zoals je leest, zitten er nogal wat risico’s aan drugsgebruik. Toch van plan om drugs te gebruiken? Lees deze tips dan even goed door:
- Geen mix. Maak geen combinatie van verschillende soorten drugs of drugs en alcohol. Dit maakt de effecten van drugs nog minder voorspelbaar.
- Veilige omgeving. Gebruik drugs in een veilige omgeving. Liever met mensen die je kent op je kamer dan in een drukke discotheek vol onbekenden.
- Begin voorzichtig. Gebruik je voor het eerst? Ga niet gelijk all-in. De meeste middelen geven in kleine dosering al effect. Kijk eerst eens wat je merkt van drugs.
- Deel je T1D. Zorg dat mensen om je heen weten van je type 1 diabetes. Mocht je een hypo krijgen, geen insuline toedienen of mocht het echt verkeerd gaan, dan weten ze van jouw type 1 diabetes en kunnen ze je, waar nodig en mogelijk, ondersteunen.
- SOS. Als je niet met bekenden bent, zorg dan dat je op een andere manier duidelijk maakt dat je type 1 diabetes hebt. Bijvoorbeeld met een SOS-armband of iets vergelijkbaars. Op die manier weten ook hulpverleners waar ze rekening mee moeten houden als het nodig is.
En het klinkt misschien cliché, maar de conclusie als het gaat om drugs (maar ook om alcohol) en type 1 diabetes: geniet met mate(n). Wil je meer weten over drugsgebruik? Kijk dan eens op de website van het Trimbos Instituut. Schroom ook niet om het ter sprake te brengen bij je diabetesteam. Openheid is belangrijk om je goed voor te bereiden.
Benieuwd hoe andere jongeren met T1D omgaan met roken en drugs? Bekijk de video hieronder.
Deze videoboodschap betreft uitsluitend de persoonlijke ervaringen en mag op geen enkele wijze worden opgevat of begrepen als geneeskundig advies. Je dient te allen tijde naar je eigen huisarts, specialist, diabetesverpleegkundige of behandelaar te gaan voor advies met betrekking tot jouw situatie. Ook als je vragen hebt naar aanleiding van deze videoboodschap adviseren wij je hiervoor in eerste instantie naar je eigen arts of behandelaar te gaan.
Alcoholgebruik, roken en drugsgebruik brengen gevaren met zich mee. JDRF motiveert het gebruik van alcohol of drugs niet. Ga verantwoord om met deze middelen. Twijfel je of je verslaafd bent? Doe dan de test op de website van Jellinek.