Het kan best een taboe zijn: praten over seks en relaties. Met type 1 diabetes wordt dat natuurlijk niet makkelijker. Wanneer vertel je over je type 1 diabetes? Hebben je bloedsuikers invloed op je lust of libido? En andersom: welk effect heeft seks op je glucosewaarden? Deze vragen kunnen zomaar door je hoofd spoken.
Het belangrijkste: die vragen kunnen we niet allemaal beantwoorden. Niets is zo persoonlijk als hoe jij omgaat met relaties en seks. Wanneer vertel je een date (of onenightstand) over je type 1 diabetes? Dat is volledig afhankelijk van het contact dat je hebt. En als je uiteindelijk een relatie hebt, dan moet je samen uitvinden hoe je omgaat met jouw type 1 diabetes. Er is geen goed of fout: het gaat om jouw eigen gevoel.
Als het gaat om seks met type 1 diabetes zijn er natuurlijk wel wat tips en tricks. Want hoe doe je dat met een insulinepomp bijvoorbeeld? En wat als je plots een hypo krijgt?
- Praat erover met elkaar. Duidelijk is dat jouw insulinepomp best wel essentieel is in je leven en dat seks niet altijd hypovrij zal zijn. Dan kan je het maar beter van tevoren besproken hebben.
- Koppel je insulinepomp (in het geval van een bedraadde pomp) af als dat prettiger voelt, maar houdt hem (net als je meetapparaatje, druivensuiker of insulinepen) wel in de buurt voor ‘noodgevallen’.
- Wees alert op hypo’s! Seks is eigenlijk gewoon een vorm van sport. Heb je je insulinepomp afgekoppeld en ‘mis’ je daardoor insuline, dan let je natuurlijk ook op te hoge bloedsuikers.
Drie andere onderwerpen als het om seks gaat: SOA’s, anticonceptie en zwangerschap. Met type 1 diabetes kan je net zo goed als ieder ander een seksueel overdraagbare aandoening oplopen. Wel kan het bij schimmelinfecties zo zijn dat het, door je diabetes, langer duurt om er vanaf te komen. Denk je dat je een SOA hebt? Meer over testen vind je hier.
Voorbehoedsmiddelen, in alle verschillende vormen, zijn over het algemeen gewoon te gebruiken met type 1 diabetes. Hormonale anticonceptie kan wel effect hebben op je bloedsuikers. Met vragen kan je natuurlijk terecht bij je huisarts of, zo nodig, je diabetesteam.
Als het gaat om zwanger (willen) worden, ligt het wat ingewikkelder. Wil je zwanger worden? Ben je zwanger? Of ben je net zwanger geweest? Dan vind je hier meer informatie.
Nieuwsgierig hoe andere jongeren met type 1 diabetes omgaan met seks en relaties? Bekijk de video hieronder.
Deze videoboodschap betreft uitsluitend de persoonlijke ervaringen en mag op geen enkele wijze worden opgevat of begrepen als geneeskundig advies. Je dient te allen tijde naar je eigen huisarts, specialist, diabetesverpleegkundige of behandelaar te gaan voor advies met betrekking tot jouw situatie. Ook als je vragen hebt naar aanleiding van deze videoboodschap adviseren wij je hiervoor in eerste instantie naar je eigen arts of behandelaar te gaan.