Nieuws

Het coronavaccin en type 1 diabetes

Leven met T1D

Vaccin

De eerste coronavaccins in Nederland zijn toegediend. Volgens het huidige plan van de Rijksoverheid kunnen vanaf maart/april de eerste mensen tussen de 18 en 60 jaar met type 1 diabetes zich laten vaccineren. Het coronavaccin roept bij velen vragen op en zeker als het gaat om type 1 diabetes. Hieronder leggen we uit wat we weten over het coronavaccin en de vaccinatie bij mensen met type 1.

Het coronavirus heeft het leven van mensen met type 1 diabetes behoorlijk beïnvloed het afgelopen jaar. Met type 1 diabetes is de kans dat je COVID-19 krijgt niet groter. Een besmetting met het virus kan bij mensen met type 1 diabetes wel ernstiger verlopen, vooral als sprake is van complicaties, overgewicht of ontregeld bloedglucosewaarden. Ook kan COVID-19 zorgen voor ontregelde bloedsuikers.

Het effect van het coronavaccin op de bloedglucose lijkt daarentegen beperkt. Een mogelijke bijwerking is koorts en daarbij dien je met type 1 diabetes natuurlijk extra oplettend te zijn. Het is altijd belangrijk om je bloedglucosewaarden goed te monitoren, maar waarschijnlijk geeft de coronavaccinatie geen problemen. Veel mensen stellen daarnaast vragen over suiker in het vaccin: er zit een klein beetje suiker in om de werkzaamheid te behouden. Deze hoeveelheid is echter zo klein, dat het effect gering is.

Geen reden
Type 1 diabetes is geen reden om je niet te laten vaccineren. De vaccins die tot nu toe goedgekeurd zijn door de instanties kunnen ook gezet worden bij iemand met type 1. Het vaccin van Pfizer is niet specifiek getest op mensen met diabetes. Het vaccin van Moderna, dat lijkt op het Pfizer-vaccin, is wel getest op mensen met diabetes (type 1 en type 2). Het resultaat bleek hetzelfde: het coronavaccin werkt en de bijwerkingen zijn gering, net als bij mensen zonder diabetes.

De mogelijke bijwerkingen van een vaccin wegen niet op tegen de mogelijke gevolgen van COVID-19 voor iemand met type 1. Zoals dr. Henk-Jan Aanstoot van Diabeter zegt: “Wij geloven in wetenschappelijke oplossingen, niet alleen voor de behandeling en genezing van type 1 diabetes, maar net zo bij deze coronavaccins.” Daarnaast is een vaccinatie niet enkel voor jezelf. Je beschermt met een coronavaccin ook anderen in je omgeving tegen de ziekte.

Meer weten?

De coronavaccinatie is niet verplicht, maar wel aan te raden. Je bepaalt zelf of je je laat vaccineren tegen corona. JDRF hoopt in ieder geval dat mensen met type 1 diabetes snel toegang krijgen tot een coronavaccin. Wil je tot die tijd meer weten over hoe je gezond kan blijven in coronatijd? Check dan deze infographic van het Diabetes Fonds.

Of kijk de Diabetes United-livestream van woensdag 20 januari. In deze livestream in samenwerking met Diabeter, de Bas van de Goor Foundation, DVN , het Diabetes Fonds en Medtronic praatten we je bij over type 1 diabetes, corona en het coronavaccin. De livestream is hier te bekijken op Facebook.

Zie ook:

Nikki (22) heeft T1D en kreeg corona: ‘Mijn insuline deed niets meer’

Valerie (28) heeft type 1 diabetes en liep het coronavirus op

Wil je meer weten over het coronavirus, het coronavaccin en de vaccinatiestrategie van de overheid? Kijk dan op de website van het RIVM. Daar vind je algemene informatie over het coronavirus en het vaccin.

Volg het laatste nieuws over Corona en type 1 diabetes

* indicates required