Jong met T1D

T1D en verandering

Leven met T1D

Verandering

Rust, reinheid en regelmaat: het zou zo fijn zijn als het altijd zo zou zijn, zeker met type 1 diabetes. Maar het leven gaat vaak anders. Zeker als je jong bent volgen verschillende levensfases, en de daarbij horende bloedsuikers, elkaar in rap tempo op. Naar een andere school, op jezelf gaan wonen, gaan sporten of juist stoppen, periodes van gezond en ongezond eten die elkaar afwisselen: het kan een behoorlijk uitdaging zijn. Maar hoe ga je daarmee om?

Je weet het, hè: alles, maar dan ook echt álles, beïnvloedt je bloedsuikers. Beweging, stress, hormonen... Veranderingen in je leven, hoe klein ook, kunnen daarom aardig wat impact hebben. Soms heb je even geen zin om alles steeds maar onder controle te houden en dat is heel begrijpelijk. Maar hoe zorg je dat je in die afwisseling en onzekerheid, toch nog een beetje grip houdt op je type 1 diabetes? Hieronder volgen een paar tips.

  1. Neem de drie-eenheid altijd mee: suiker, insuline, meetapparatuur. Hoewel het irritant is om altijd maar weer een tasje met spullen mee te nemen, heb je deze basics eigenlijk altijd nodig. Want met suiker en insuline kom je een eind in noodsituaties.
  2. Meet je bloedsuiker regelmatig. Soms wil je er even niet aan denken, maar het is de enige richtlijn die je hebt. Beter op tijd inspelen op een te lage of te hoge bloedglucose, dan op het laatste moment.
  3. Vertel altijd iemand in je omgeving over je type 1 diabetes. Mocht het dan tóch niet goed gaan, dan weet in ieder geval iemand in je buurt wat er aan de hand is.
  4. Neem één keer per week even vijf minuutjes de tijd om te kijken naar hoe het gaat. Hoe voel je je? Heb je veel hypo’s en hypers gehad en zijn deze verklaarbaar? Kan je kleine aanpassingen doen om het nét iets makkelijker te maken?
  5. Laat het los. Type 1 diabetes gaat simpelweg niet altijd hoe het moet of hoe jij het wil. En soms is dat gewoon even zo. Laat het gaan, accepteer dat je niet overal invloed op hebt en pak de draad daarna weer op. Je hebt het nooit 100% onder controle.

Verder is het natuurlijk goed om in de gaten te houden of je je spuit- of infuusplekken goed wisselt, alle apparatuur nog goed werkt en je nog genoeg glucose-teststrips en andere hulpmiddelen in de kast hebt liggen. Je kunt beter goed voorbereid zijn, dan dat je problemen gehaast op moet lossen.

Nieuwsgierig hoe jongeren met T1D omgaan met verandering in hun leven? Bekijk de video hieronder.

Deze videoboodschap betreft uitsluitend de persoonlijke ervaringen en mag op geen enkele wijze worden opgevat of begrepen als geneeskundig advies. Je dient te allen tijde naar je eigen huisarts, specialist, diabetesverpleegkundige of behandelaar te gaan voor advies met betrekking tot jouw situatie. Ook als je vragen hebt naar aanleiding van deze videoboodschap adviseren wij je hiervoor in eerste instantie naar je eigen arts of behandelaar te gaan.