Jong met T1D

T1D en voeding

Leven met T1D

Voeding

Het lijkt soms nergens anders over te gaan met type 1 diabetes: eten en drinken. Vanaf je diagnose hoor je alleen maar dat je koolhydraten moet tellen, dat lightdranken niet altijd zonder suiker zijn en dat je niet zomaar iets kan eten of drinken met type 1 diabetes. We helpen je graag op weg in de wereld van eten en drinken met type 1 diabetes.

Je leven is soms onregelmatiger dan volgens je arts of diabetesverpleegkundige goed voor je is. Je slaapt te kort, je eet op wisselende momenten, je kijkt niet altijd even goed wat je in je mond stopt... Het kan aardig ingewikkeld zijn. In de wirwar aan informatie over eten en drinken is het goed je bewust te zijn van een aantal zaken.

Langzame en snelle koolhydraten

Sommige koolhydraten zorgen sneller voor een stijging van je bloedglucose dan anderen. Zo kan je waarde na het eten van een pizza een paar uur later nog stijgen, terwijl je met wat dextro binnen een paar minuten uit je hypo bent. Over het algemeen zorgt suikerrijk eten of drinken voor een snelle stijging en van eten of drinken met veel vezels of vet stijgt je bloedsuiker juist minder hard. Weten hoeveel koolhydraten iets bevat? Kijk dan eens op de Koolhydraatkenner, Eetmeter of FOOD.

Light of niet

Bovenstaande apps zijn ook goed te gebruiken voor het volgende. De samenleving is steeds meer gericht op gezond eten en daarbij hoort ook het eten van minder suiker. De afgelopen jaren kwamen dan ook steeds meer light-producten op de markt. Maar wat ‘light’ betekent, dat wisselt nog weleens. Soms bevat een lightdrank helemaal geen koolhydraten, maar vaak genoeg wordt met light ‘minder suiker’ bedoeld. Dan kan het aantal koolhydraten nog behoorlijk tegenvallen. Check de verpakking dus altijd als je twijfelt.

Koolhydraatarm eten

Tegenwoordig kiezen veel mensen met type 1 diabetes ervoor om koolhydraatarm te eten. Zo wijzen verschillende onderzoeken inmiddels uit dat dit een positief effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Wil je zelf koolhydraatarm gaan eten? Doe dit dan in overleg met je arts of diëtist.

Regelmaat

Hoe lastig het soms ook kan zijn: juist met voeding is regelmaat van belang. Dat betekent niet dat je iedere dag op hetzelfde moment exact hetzelfde moet eten, maar je kan wel zorgen voor enige regelmaat, door bijvoorbeeld iedere dag drie maaltijden te eten verspreid over de dag. Op die manier blijft je energieniveau redelijk stabiel gedurende de dag. Verder zouden genoeg water drinken en groente en fruit eten bij je routine moeten horen.

Verder: vergeet vooral ook niet te genieten van eten en drinken. Het kan en moet niet altijd in de regelmaat. Maar een vaste ritme voor je dagen maakt het omgaan met je type 1 diabetes wel een stuk makkelijker. Wil je toch eens uitgebreid snoepen en snacken? Dan heb je vast iets aan dit lijstje.

Wil je weten hoe andere jongeren met T1D over voeding denken? Bekijk de video hieronder.

Deze videoboodschap betreft uitsluitend de persoonlijke ervaringen en mag op geen enkele wijze worden opgevat of begrepen als geneeskundig advies. Je dient te allen tijde naar je eigen huisarts, specialist, diabetesverpleegkundige of behandelaar te gaan voor advies met betrekking tot jouw situatie. Ook als je vragen hebt naar aanleiding van deze videoboodschap adviseren wij je hiervoor in eerste instantie naar je eigen arts of behandelaar te gaan.