Jong met T1D

T1D en vrienden

Leven met T1D

Vrienden

Op de middelbare school, tijdens je studentenleven, als je gaat werken, op vakantie: je hele leven ontmoet je nieuwe mensen. Sommigen worden je beste vrienden of vriendinnen. Maar hoe vertel je die mensen in je omgeving over je type 1 diabetes? In hoeverre mag je verwachten dat zij rekening met je houden? En kan je ze ook (een beetje) verantwoordelijkheid geven als jullie samen op pad zijn?

Het kunnen zomaar vragen zijn die door je hoofd spelen. Want hoe vertel je de mensen waarmee je naar de stad gaat dat de symptomen van een hypo behoorlijk kunnen lijken op hoe je doet als je te veel gedronken hebt? En hoe leg je bijvoorbeeld je nieuwe huisgenootjes uit dat ze écht niet aan je insuline moeten komen? Of hoe vertel je je vrienden dat het voor jou nét iets lastiger is om op vrijdag spontaan te bedenken dat jullie een weekendje op vakantie gaan?

Het begint natuurlijk met een duidelijke uitleg over wat type 1 diabetes is, hypo’s en hypers en wanneer er echt nood aan de man is. Om je een beetje op weg te helpen, vind je hier een simpele uitleg die je kan delen met je vrienden.

Nieuwsgierig wat andere jongeren aan hun vrienden vertellen over type 1 diabetes? Je ziet het in de video hieronder.

Deze videoboodschap betreft uitsluitend de persoonlijke ervaringen en mag op geen enkele wijze worden opgevat of begrepen als geneeskundig advies. Je dient te allen tijde naar je eigen huisarts, specialist, diabetesverpleegkundige of behandelaar te gaan voor advies met betrekking tot jouw situatie. Ook als je vragen hebt naar aanleiding van deze videoboodschap adviseren wij je hiervoor in eerste instantie naar je eigen arts of behandelaar te gaan.