Jong met T1D

T1D hulpmiddelen

Leven met T1D

Hulpmiddelen

Je moet altijd een werkende glucosemeter bij je hebben en insuline moet je bewaren in de koelkast: het zijn bekende feitjes als het gaat om type 1 diabetes. Maar hoe zorg je dat je alle hulpmiddelen altijd op voorraad hebt? En hoe bewaar je insuline een beetje hygiënisch in de koelkast van je studentenflat? En op welke hulpmiddelen heb je eigenlijk recht?

Met type 1 diabetes heb je behoorlijk wat nodig: natuurlijk insuline, maar ook een glucosemeter, insulinepennen en/of –pomp, glucosestrips, ketonenstrips, lancetten, infuussets of pennaalden... zo gaat de lijst nog wel even door. Het ene bestel je bij je apotheek, het ander bij de hulpmiddelenleverancier.

In Nederland worden de meeste hulpmiddelen vergoed, mits het
voorgeschreven is door je huisarts, internist of endocrinoloog. Als je nog niet zo lang type 1 diabetes hebt, kunnen al die hulpmiddelen best ingewikkeld zijn. Daarom maakten wij deze lijst, met de belangrijkste hulpmiddelen.

Verander je van arts, apotheek of ziekenhuis, dan zul je bij je behandelaars moeten checken of er wat verandert en zo ja, wat jij daar zelf voor moet regelen. Misschien kan je bij een nieuwe apotheek je insuline online bestellen, terwijl je dat voorheen via een brievenbus bij de apotheek moest doen. Of natuurlijk precies andersom.

Bij sommige hulpmiddelen ligt het iets ingewikkelder. Bijvoorbeeld bij de sensor. In Nederland zit de Flash Glucose monitoring (FGM) sinds december 2019 in het basispakket van de zorgverzekering. Via je arts zou het mogelijk moeten zijn om deze glucosesensor te gebruiken. Voor de Continue Glucose monitoring ligt dat tot nu toe ingewikkelder. Deze wordt enkel voor specifieke doelgroepen vergoed.

Diabeteshulpmiddelen vallen in Nederland wél onder het eigen risico. Dat betekent voor de meeste mensen met type 1 diabetes, dat zij vaak vroeg in het jaar al een rekening ontvangen van hun zorgverzekeraar om het eigen risico te betalen.

Meer over vergoeding van hulpmiddelen, is hier te vinden.

In de video hieronder vertellen jongeren met T1D welke hulpmiddelen zij in het dagelijks leven gebruiken.

Deze videoboodschap betreft uitsluitend de persoonlijke ervaringen en mag op geen enkele wijze worden opgevat of begrepen als geneeskundig advies. Je dient te allen tijde naar je eigen huisarts, specialist, diabetesverpleegkundige of behandelaar te gaan voor advies met betrekking tot jouw situatie. Ook als je vragen hebt naar aanleiding van deze videoboodschap adviseren wij je hiervoor in eerste instantie naar je eigen arts of behandelaar te gaan.