Jong met T1D

T1D in het buitenland

Leven met T1D

Buitenland

In een tussenjaar na je middelbare school, tijdens je studie voor een stage of minor, op zoek naar jezelf: genoeg redenen om voor langere tijd naar het buitenland te vertrekken. De aantrekkingskracht van Amerika, de rust van Scandinavië, de zon rond de Middellandse Zee, de totaal andere cultuur in Azië... Ook met type 1 diabetes kan je de wereld ontdekken. Maar waar moet je rekening mee houden?

Het klinkt misschien saai, maar voorbereiding is het belangrijkst als je met type 1 diabetes voor langere tijd naar het buitenland wil vertrekken. Bedenk je vandaag dat je morgen voor een half jaar naar Zuid-Afrika wil, dan gaat het je waarschijnlijk niet lukken om op tijd je insuline en andere hulpmiddelen te verzamelen én heb je wellicht nog geen idee van de medische zorg aan de andere kant van de wereld.

Bedenk dus minimaal een paar weken, maar het liefst drie maanden van tevoren, wat je gaat doen. Dan heb je alle tijd om deze checklist, met de belangrijkste punten, af te vinken voordat je vertrekt. Zo moet je natuurlijk zorgen voor genoeg hulpmiddelen om mee te nemen. Maar misschien ook koeltasjes om insuline te bewaren als je naar een warm land gaat.

En in de voorbereidingstijd kan je ook uitzoeken hoe het zit met de gezondheidszorg in jouw land van bestemming. Kan je bij ieder ziekenhuis om de hoek terecht, mocht het nodig zijn? En dekt je verzekering die kosten? Moet je nog documenten regelen om zorg te krijgen in het buitenland? Het hoeft niet veel tijd te kosten, maar als je het van tevoren uitzoekt, kom je tijdens je reis niet voor verrassingen te staan. En dan kan je met type 1 diabetes net zo goed als zonder deze ziekte de wereld over reizen!

Els heeft T1D en reisde al af naar vele plekken ter wereld. Benieuwd naar haar ervaringen? Ze vertelt erover in onderstaande video.

Deze videoboodschap betreft uitsluitend de persoonlijke ervaringen en mag op geen enkele wijze worden opgevat of begrepen als geneeskundig advies. Je dient te allen tijde naar je eigen huisarts, specialist, diabetesverpleegkundige of behandelaar te gaan voor advies met betrekking tot jouw situatie. Ook als je vragen hebt naar aanleiding van deze videoboodschap adviseren wij je hiervoor in eerste instantie naar je eigen arts of behandelaar te gaan.

Ben je in de huidige tijd van plan te reizen? Check vooraf of het mogelijk is en houd je aan de coronamaatregelen en -adviezen van het RIVM en de Rijksoverheid.