Jong met T1D

Zelfstandig wonen met T1D

Leven met T1D

Zelfstandig wonen

Als je op jezelf gaat wonen, komt daar veel bij kijken. Of je nu je eerste huisje hebt gekocht, op kamers gaat of een leuk appartementje in de buurt gaat huren: het is een behoorlijke verandering. Dat geldt voor mensen zonder type 1 diabetes, maar met T1D moet je nog met iets meer dingen rekening houden.

Ga je samenwonen of woon je straks alleen? Verhuis je naar het einde van de straat of naar de andere kant van het land? Kom je in een bekende of onbekende omgeving terecht? Het zijn allemaal zaken die van invloed zijn op waar je rekening mee moet houden met type 1 diabetes.

Waar?

Blijf je in de buurt wonen? Dan hoef je vaak niet te wisselen van diabetesteam of huisarts. Verkas je naar verder weg, dan is het goed om rond te kijken naar nieuwe behandelaars. Schrijf je in bij een nieuwe huisarts én kijk waar je terecht kan voor alles rondom je type 1 diabetes. Je huidige diabetesteam kan je daar vast een eindje mee op weg helpen. Misschien hebben zij wel tips voor een fijn ziekenhuis in de buurt van je nieuwe woonplaats.

Alleen of samen?

Ga je samenwonen met je relatie? Of komen je terecht tussen huisgenoten? Of zit je straks in je eentje in jouw woning? Je zal het in je leven vast gemerkt hebben: met type 1 diabetes kan het fijn zijn om iemand in je buurt te hebben die je vertrouwt. Wanneer je gaat samenwonen, dan komt dat vast goed. Je partner kent je vast al goed en je leert huisgenootjes vaak snel kennen.

Ga je alleen wonen? Dan kan het wel prettig zijn om iemand te zoeken in de buurt, die je in geval van nood kan helpen. Maak eens kennis met de buren naast je of zoek contact met de mensen tegenover je: zou één van hen je kunnen helpen als het nodig is? Hoe spannend ook: het kan goed zijn iemand in de buurt in te lichten over je type 1 diabetes. Wonen familieleden of vrienden om de hoek, zijn die natuurlijk ook bij uitstek geschikt om in te schakelen in geval van nood.

Ken je de buurt?

Het klinkt misschien een beetje gek, maar... weet je waar in jouw nieuwe buurt het ziekenhuis is? Weet je welke supermarkt ‘s avonds nog open is? Of waar de apotheek is? Het kan handig zijn deze plekken voor je verhuizing alvast op te zoeken. Mocht je dan ineens geen eten meer in huis hebben met een hypo: dan weet je in ieder geval waar je zo snel mogelijk naartoe kan. Beter van tevoren gecheckt, dan te laat achter gekomen.

Bezorgdheid

Dat je alles voor jezelf goed geregeld hebt én je zin hebt om je nieuwe plek jouw eigen thuis te maken, zegt niet dat mensen om je heen zich geen zorgen maken. Zijn je ouders angstig dat het misgaat nu je het huis uit gaat? Heb je vriendinnen die zich afvragen of je wel voor jezelf kan zorgen?

Misschien durven ze het niet hardop te zeggen, maar de mensen die van je houden kunnen best bezorgd zijn over hoe het met je gaat. Als je signalen krijgt, ga het gesprek dan aan. Leg uit hoe je je voelt, wat je hebt geregeld en waarom ze niet bezorgd hoeven te zijn. Ook met type 1 diabetes kan je prima zelfstandig wonen. Je hebt genoeg ervaring met je eigen diabetes om het op een veilige manier te doen.

Maak je je juist zelf zorgen over of je het kan? Praat hier dan over met mensen die dichtbij je staan, maar ook met je diabetesteam. Zij kunnen je vast tips en tricks geven om je op weg te helpen. En let ook in aanloop naar je verhuizing op je gezondheid: dozen inpakken, een hypotheek aanvragen, een contract tekenen, een kamer verbouwen... Het kan allemaal invloed hebben op je bloedsuikers. Verhuizen is een leuke, maar spannende periode. Zorg goed voor jezelf.

In de video hieronder zie je waar andere jongeren met T1D rekening mee houden als ze op zichzelf gaan wonen.

Deze videoboodschap betreft uitsluitend de persoonlijke ervaringen en mag op geen enkele wijze worden opgevat of begrepen als geneeskundig advies. Je dient te allen tijde naar je eigen huisarts, specialist, diabetesverpleegkundige of behandelaar te gaan voor advies met betrekking tot jouw situatie. Ook als je vragen hebt naar aanleiding van deze videoboodschap adviseren wij je hiervoor in eerste instantie naar je eigen arts of behandelaar te gaan.