Nieuws

Tidepool sluit overeenkomsten met Dexcom én Medtronic voor Loop-app

Leven met T1D

Tidepool CEO Howard Look heeft vandaag aangekondigd dat zijn organisatie een nieuwe overeenkomst heeft getekend met zowel Dexcom als Medtronic. Tidepool is een non-profit organisatie die met steun van JDRF en de Leona M. en Harry B. Helmsley Trust een FDA gekeurde closed-loop* app ontwikkelt.

* Een closed-loop houdt in dat de app van een sensor glucosedata ontvangt en op basis van een algoritme de insulinedosering van een insulinepomp zelf aanstuurt zonder tussenkomst van de gebruiker.

Tidepool Loop

Loop is een app die is gebouwd door mensen uit de type 1 diabetes-community, die met hun persoonlijke kennis en ervaring niet meer bereid waren te wachten op fabrikanten om communicatie tussen sensoren, pompen en algoritmes mogelijk te maken. In deze #wearenotwaiting-community worden dit soort systemen al jaren succesvol gebruikt, maar ze zijn niet officieël getest, gekeurd en veilig bevonden. Bovendien heeft de gebruiker zelf een behoorlijke technische vaardigheid nodig om het systeem te programmeren, bouwen en koppelen. Tidepool heeft daarom een grote investering van JDRF en de Helmsley Trust gekregen om een veilige, geteste en universeel bruikbare Loop-app te ontwikkelen. Het doel van Tidepool is gelijk aan dat van JDRF: dat mensen met type 1 diabetes zelf kunnen kiezen welke sensor en pomp zij willen gebruiken, en met die combinatie de optimale behandeling kunnen krijgen.

Dexcom en Medtronic

De eerste partner die in zee ging met Tidepool is Insulet, het bedrijf dat de OmniPod maakt. Nu is de eerste stap richting universeel gebruik gezet door een overeenkomst met Dexcom, leverancier van continue glucose monitors, en met Medtronic, dat een speciale insulinepomp die geschikt is voor Loop zal ontwikkelen met bluetooth capaciteit. Waar het nu nog alleen mogelijk is om een Medtronic pomp te koppelen aan een Medtronic sensor, zal het dus met Loop mogelijk worden te kiezen voor een Dexcom sensor.

Lees hier het bericht (in het Engels) van Tidepool over Dexcom, en hier het bericht over Medtronic.