Nieuws

Wat is een hypo?

in Leven met T1D

Een hypo, of hypoglykemie, is een te lage bloedsuiker. Over het algemeen wordt gesproken over een hypo als de bloedglucosewaarde in het bloed onder de 4 mmol/L zit.

Hoe herken ik een hypo?

Een hypo bij jezelf zal je snel herkennen. Je voelt je lichaam protesteren: je wordt trillerig, zweterig en krijgt een enorme honger. Als je twijfelt of je een hypo hebt is het verstandig om je bloedsuikerwaarde te controleren.

Hoe herken ik een hypo bij iemand anders?

Het is lastig om een hypo bij iemand anders te herkennen, er kunnen immers vele redenen zijn achter iemands gedrag en voorkomen. Sommige mensen worden kortaf of agressief door een hypo, anderen totaal niet. Als je twijfelt en het nodig is vanwege bijvoorbeeld een zorgpositie, wordt aangeraden om de bloedglucosewaarde te controleren.

Hoe los ik een hypo op?

Een hypo los je op door zo snel mogelijk snelle suikers tot je te nemen. Een goede optie is dextro tabletten. Neem contact op met de diabetesverpleegkundige als je hier verdere vragen over hebt.

Nooit meer een hypo?

JDRF werkt aan een toekomst waarin niemand nog hypo's hoeft te hebben, bijvoorbeeld door steeds geavanceerdere behandelmethoden of doordat T1D de wereld uit geholpen is. Wil jij helpen om dit mogelijk te maken? Doneer en help ons op weg van Type één naar Type géén.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van het onderzoek op weg naar een wereld zonder T1D en alle activiteiten die JDRF Nederland organiseert, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

JDRF streeft naar een wereld zonder type 1 diabetes (T1D). Wij financieren onderzoek om levens van mensen met type 1 diabetes te verbeteren en om genezing mogelijk te maken.

Geef voor onderzoek