Nieuws

Welke verschillende sensoren zijn er?

Leven met T1D

De ontwikkelingen rond sensoren gaan de goede kant op: er is gelukkig steeds meer mogelijk. Een sensor meet voortdurend je bloedsuikerwaarden en daar willen we ook gebruik van kunnen maken, zo blijkt uit de vele reacties op de artikelen over de vergoeding van de Free Style Libre. Wat is er dan allemaal al mogelijk? Hier zetten we het op een rij.

Door: Claar Urbanus


FGM of CGM?
Eerst over het verschil tussen een Flash Glucose Monitoringsysteem (FGM) en een Continu Glucose Monitoringsysteem (CGM). Bij een FGM moet je zelf iets doen om je actuele waarde te weten te komen. Dat is het geval bij de FreeStyle Libre: je moet de reader of je telefoon (met app) langs de sensor halen die in je arm zit, waarna de waarde verschijnt.

In een Continu Glucose Monitoringsysteem (CGM) geeft je sensor de bloedsuikerwaarden direct door, zonder dat je iets hoeft te doen en kan het systeem je alarmeren: let op, je gaat richting een hypo of hyper! Die gegevens ontvang je via bluetooth en een app op je telefoon of smartwatch. Of op je insulinepomp, als de CGM-sensor met je pomp verbonden is (wat niet bij alle CGM’s kan).

FreeStyle Libre
De FreeStyle Libre is een FGM. Hij is relatief goedkoop en ook gemakkelijk, want je hoeft hem niet te kalibreren. Elke twee weken prik je een nieuwe sensor in je achterkant van je bovenarm en om de waarden af te lezen, haal je de bijbehorende reader of je telefoon met app erlangs. Dan zie je ook of je omhoog of omlaag gaat, of stabiel bent.

Wat veel mensen niet weten, is dat je er zelf een CGM van kunt maken door een MiaoMiao aan te schaffen. Dat is een plat zendertje (transmitter) dat je op de FSL-sensor plakt. Met wat accessoires als oplaadkabel en plakkertjes ben je zo’n 185 euro kwijt.

Je bestelt het in China, met een beloofde levertijd van twee weken. Je verbindt de zender via Bluetooth aan een app. Op de site van MiaoMiao staat hoe dat moet. Overigens is er ook een andere zender op de markt voor de FSL: de Nightrider Blucon. Deze is goedkoper, maar werkt op batterijen.

LET OP! Deze apparaatjes zijn handig, maar niet gekeurd. De resultaten zijn dus niet gegarandeerd en vallen onder je eigen verantwoordelijkheid. Er zijn op internet vergelijkingen te vinden tussen MiaoMiao en Blucon.

Nieuwe generatie FreeStyle Libre

Sinds november 2020 is de FreeStyle Libre 2 beschikbaar in Nederland. Deze nieuwe FSL geeft in tegenstelling tot de FSL1 alarmen op het moment dat je boven of onder een zelfgekozen waarde zit. En de nauwkeurigheid van de sensor is verbeterd. Alle gebruikers zullen de FSL2 ontvangen, zodra de voorraad van de vorige Freestyle Libre op is.

Kosten FSL:

60 euro per 2 weken. Je krijgt hem vergoed als je in een van de groepen valt die daarvoor gedefinieerd zijn.

Kosten MiaoMiao:

éénmalig ca. 185 euro incl. oplader en plakkertjes.

Kosten Nightrider Blucon:

éénmalig ca. 170 euro.

Dexcom G6

Dit is een CGM-sensor die tien dagen meegaat. De Dexcom G6 heeft een zender (transmitter) op de sensor om de gegevens continu naar je telefoon of smartwatch te sturen. Je kunt daarop zien waarheen de waarde zich beweegt, en hoe snel.

Mooi van deze sensor is het voorspellende alarm, twintig minuten voordat je onder de 3,0 mml/L (9,3 mml/mol) komt. Ook de Dexcom G6 hoef je niet te kalibreren. Deze sensor kan ‘praten’ met de Tandem t:slim X2 insulinepomp, waardoor de pomp uitgaat bij een hypo. Deze pomp is echter nog niet op de Nederlandse markt verkrijgbaar.

Kosten sensor Dexcom G6:
87 euro per 10 dagen

Kosten zender:

207 euro voor 3 maanden

Vergoeding alleen via je behandelaar.

Enlite en Guardian Connect
De Guardian sensor is van Medtronic en gaat zeven dagen mee. Ook dit is een CGM. De Guardian-Connect-zender (transmitter) op deze sensor verzendt zijn gegevens via Bluetooth naar je smartphone of insulinepomp, mits die van Medtronic is.

Je kunt instellen hoe lang van tevoren (tien tot zestig minuten) je een alarm wilt krijgen voordat je onder of boven een bepaalde waarde zit. In combinatie met de Minimed 640G zorgt deze sensor voor een basaalstop als de trend aangeeft dat je onder een vooraf ingestelde waarde komt. Het systeem wordt weer ingeschakeld als de waarde weer een bepaalde hoogte heeft bereikt. Deze sensor moet om de twaalf uur gekalibreerd worden.

Kosten startpakket incl. zender en 5 sensoren:
874 euro

Kosten Enlite sensor:
64 euro

Vergoeding alleen via je behandelaar.

Eversense XL

Deze sensor van Roche kun je zes maanden dragen en is ook een CGM. Hij zit, anders dan alle andere sensoren, onder je huid en moet dan ook met een piepkleine operatie worden aangebracht. Maar dan blijft hij als het goed is ook een flinke tijd zitten. De Smart Transmitter plak je erop en die is er makkelijk ook weer vanaf te halen als je hem even niet wilt (maar dan doet hij ook niets). Hij is oplaadbaar en moet 2x per dag worden gekalibreerd.

Ook dit systeem verbind je via Bluetooth met een app op je telefoon of smartwatch. Je krijgt een alarm bij een snelle trend naar boven of beneden. Het alarm kan ook een trilling op de arm zijn van de sensor zelf. De Eversense is via het ziekenhuis te krijgen als je voor een CGM in aanmerking komt. Wil je hem zelf betalen, dan regelt Roche een arts die hem bij je inbrengt.

Kosten:
1722 euro voor sensor voor 6 maanden, app en pleisters. Startpakket is duurder, want daarin zit de zender: 2411 euro. De zender gaat 1 jaar mee.

Vergoeding alleen via je behandelaar.

De nabije toekomst: Tidepool Open Source Software
Tidepool, een wereldwijd platform voor technische vooruitgang in diabeteszorg, ontwikkelt software waarmee je in de toekomst zelf een ‘closed-loop-systeem’ kunt maken tussen jouw iPhone en je pomp. De metingen van je sensor bepalen dan via jouw telefoon hoeveel insuline de pomp moet toedienen.

Let op: de actuele prijzen kunnen inmiddels afwijken van de hierboven genoemde.